Kijev szerint nem várt fordulat jött az orosz-ukrán háborúban

Olekszandr Szirszkij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka a 82. légitámadó dandárt látogatja meg egy meg nem nevezett helyen, Szumi térségében (Fotó: AFP)
Olekszandr Szirszkij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka a 82. légitámadó dandárt látogatja meg egy meg nem nevezett helyen, Szumi térségében (Fotó: AFP)
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az ukrán főparancsnok, Alekszandr Szirszkij sokkoló bejelentést tett. Szerinte Oroszország mintegy 50 000 katonát telepített át a Kurszki területre.
Vágólapra másolva!

A drámai eseményekről beszámoló jelentések szerint Oroszország mintegy 50 000 katonát telepített át a Kurszki területre, jelentősen gyengítve ezzel a frontvonalon álló erőit Ukrajnában. Ezt a meglepő hírt Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelentette be egy október 10-én sugárzott dokumentumfilmben.

Szirszkij kijelentése szerint az orosz parancsnokság más frontvonalakról vonta el ezeket az erőket, ahol az ellenség támadó hadműveleteket folytatott. 

Tudjuk, hogy mintegy 50 000 katonát vezényeltek át a Kurszki irányba más területekről

 – nyilatkozta Szirszkij. 

A főparancsnok hangsúlyozta, hogy ez a jelentős áthelyezés gyengítette az orosz erőket más területeken, beleértve a Zaporizzsjai és Herszoni területeket, valamint a Kramatorszki frontrészt.

Ez természetesen megkönnyítette számunkra a védelmi hadművelet folytatását

 – tette hozzá Szirszkij.

A Bloomberg korábbi jelentései szerint Ukrajna képes lehet több hónapig, vagy akár még tovább is megtartani a Kurszki régióban megszerzett területeket. Az orosz csapatok csak korlátozott ellentámadásokat végeznek, elsősorban Kelet-Ukrajnában koncentrálnak a műveletekre.

Ugyanakkor más elemzők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló erők áttörték a Kurszki ukrán csoportosulás bal szárnyát. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!