Rengeteg pénzért árulják A kis herceg egy ritka példányát

Vágólapra másolva!
Antoine de Saint-Exupéry „A kis herceg” című művének egy ritka gépirata, amely a francia író kiterjedt kézírásos javításait tartalmazza, hamarosan 1,25 millió dollárért (466 millió forint) kerül eladásra.
Vágólapra másolva!

A kis herceg egy bolygóról bolygóra utazó, bölcsességre szert tévő gyermek történetéről szól. A regényt 1943-ban, a második világháború idején adták ki először New Yorkban, majd három évvel később Franciaországban. A különleges szőke kisfiúról szóló történet Saint-Exupéry utolsó munkája volt.  

Több mint 200 millió eladott példánnyal ez a legismertebb, legtöbb nyelvre lefordított és legtöbbet olvasott francia irodalmi alkotás.

A kis herceg francia nyelvű gépiratát New Yorkban írta a szerző a nácik által megszállt Franciaországból való száműzetése idején, közvetlenül azelőtt, hogy a megszállás ellen harcoló Szabad Francia Légierőnél szolgált volna. A három ismert példány közül a másik kettő a francia nemzeti könyvtárban és a texasi Harry Ransom Centerben található - írja a Reuters.

A gépiratban található a könyv egyik leghíresebb sorának első írásos megjelenése: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.

A ritka könyvek gyűjtői számára kincsnek számítanak az olyan példányok, amelyek a szerző alkotói folyamatának lényegébe hatolnak, különösen az olyan befolyásos művek esetében, mint A kis herceg - mondta Sammy Jay, a könyvet értékesítő Peter Harrington Rare Books vezető irodalmi szakértője.

A könyv, amely nemrégiben került magánkézbe, november 20-24. között lesz megvásárolható az Abu Dhabi Artban.

Saint-Exupéry 1944-ben halt meg 44 évesen, amikor repülőgépe eltűnt egy katonai felderítő küldetés során a Földközi-tenger felett. A gép darabjait csak évekkel később találták meg Marseille-től délre. 

Az Origo arról is beszámolt, korábban A kis herceg eredeti kézirata került kiállításra Franciaországban. A világirodalom örök kedvencének New Yorkban őrzött kéziratát a párizsi Iparművészeti Múzeum (Musée des Arts Décoratifs) A la rencontre du Petit Prince (Ismerje meg a kis herceget) című tárlatán 600 kiállítási tárgy, köztük akvarellek, vázlatok, rajzok és fotók mellett állították ki február 17. és június 26. között.

Arról is beszámoltunk, hogy a nyár elején pedig több millióért árvereztek el New York-ban egy illusztrációt, amelyet az első Harry Potter-kötet borítójához használtak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!