Lövöldözés volt egy izraeli vállalat közelében Svédországban

Vágólapra másolva!
Az Elbit Systems izraeli haditechnikai konglomerátum svédországi telephelye közelében eldördült lövéseket vizsgálnak Göteborg városában - adta hírül a svéd rendőrség csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közlése szerint senki nem sérült meg. A helyszínen egy fiatal gyanúsítottat őrizetbe vettek. Az ügyben lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt indult nyomozás - tette hozzá a rendőrség.

A gyanúsított 15 év alatti - jelentette a svéd közszolgálati televízió (SVT) névtelen forrásokra hivatkozva.

Shooting at Israeli company in Sweden
Lövöldözés volt egy izraeli vállalat közelében Svédországban.
Fotó: AFP / AFP/Adam Ihse

Egyelőre csak egy gyanúsítottról van szó, a nyomozóknak nincs további tudomása arról, hogy a dél-svédországi térségben más izraeli célpontokat konkrét fenyegetés ért volna - közölte a svéd rendőrségi szóvivő.

A svéd hatóságok májusban megerősítették a skandináv országban található izraeli és zsidó érdekeltségek védelmét, miután lövéseket hallottak az izraeli nagykövetségnél.

A rendőrség nem akart nyilatkozni arról, hogy az Elbit volt-e a lövöldözés célpontja.

A Gázai övezetben 2023 októberében indított háború kezdete óta több incidens is történt a svédországi izraeli nagykövetség közelében. 

Februárban egy gránátot találtak a nagykövetség területén, októberben pedig több lövést adtak le Izrael stockholmi nagykövetségére, sérülés nem történt, az ügyben büntetőeljárás indult. Az eset azt követően történt, hogy két robbanás történt a dániai izraeli nagykövetség közelében, Koppenhága külvárosában is.

Arról is írtunk korábban, hogy a svéd Fellebbviteli Bíróság elutasította a göteborgi zsinagógát felgyújtani akaró egyik palesztin migráns kitoloncolását. Szerintük a migráns palesztin területen nem lenne biztonságban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!