Brüsszel el akarja venni a területalapú agrártámogatásokat a gazdáktól

Vágólapra másolva!
Magyar Péter továbbra is megpróbálja letagadni az uniós agrártámogatások ügyében tett állásfoglalását. Mint ismert, a diszkópolitikus Facebook-bejegyzésében ismerte be, hogy támogatja Ursula von der Leyen azon ötletét, amellyel a területalapú támogatások eddigi rendszerét megszüntetnék.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy Magyar Péter támogatja Ursula von der Leyen azon tervét, amely megkárosítaná és tönkretenné a magyar gazdákat. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis arra készül, hogy megszüntetik a területalapú támogatási rendszert, vagyis 2027-től a gabonatermesztő magyar gazdák helyett az ukrán gazdák járnának jól, miután csatlakozott az ország a közösséghez. Magyar Péter hiába tagja az EP mezőgazdasági bizottságának, a honfitársaival szembefordult, amikor arról írt:

Ahogy az egész Unióban, úgy Magyarországon is támogatni kellene az intenzívebb, nagyobb hozzáadott értékű, organikus mezőgazdasági termelést a jelenlegi extenzív gabonatermelés (sic!) helyett.”

Magyar Péter ezt követően megpróbálta letagadni az egyértelmű állásfoglalását, ezzel pedig Dömötör Csaba szembesítette, aki azt írta: "aki kételkedik az egészben, javaslom, hogy nézze meg Magyar Péter saját bejegyzését a saját Facebook-oldalán".

 

Nagy István agrárminiszter kijelentette, hogy nem fogják hagyni Brüsszel újabb magyarellenes tervét és minden eszközzel megvédik a gazdák érdekeit. Szerinte a gazdáknak járó támogatásokat nem lehet csökkenteni, nem lehet kizárni egy olyan termelőt sem a forrásokból, akire az uniós szabályok bármilyen környezeti többlet terhet raknak.

Európa élelmiszer-ellátása és élelmezésbiztonsága nem sérülhet. Minden olyan döntés, intézkedés, amely a gazdák forrásait csökkenti, vagy a forrásaira más célokat is ráterhel veszélyezteti az élelmiszer szuverenitást. A nemzeti kormány mindig a gazdák oldalán áll, ezért akarunk gazdaközpontú agráriumot, ami versenyképes, fenntartható, válságálló és tudásalapú egyaránt - húzta alá.

Megszólalt az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, akik nem értenek egyet a tervezetben a mai agrártámogatások gerincét adó területalapú támogatások kivezetésével és a húsfogyasztás csökkentését célzó lépésekkel sem. Jelezték, hogy a tervezet értelmében a területalapú támogatásokat, amelyek elosztása objektív rendszer alapján működik, ki akarják cserélni egy sokkal bonyolultabb szabályrendszeren alapuló, jövedelem pótló, jövedelem alapú támogatásokra. A tervezet második sarkalatos eleme a húsfogyasztást veszi célba, az intézkedés lényege, hogy az állattartók kapjanak támogatást azért, hogy visszafogják a termelésüket, miközben adóemelést javasolnak azért, hogy 

a fogyasztók nehezebben jussanak hozzá a hústermékekhez. 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint pedig egyenesen katasztrófa, amikor magyar európai parlamenti képviselők Brüsszelben felállva tapsolnak annak érdekében, hogy az európai gazdákat tönkretevő programot elfogadásra javasolják. 

Mint ismert, Magyar Péter mindent megtesz annak érdekében, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson és ne kelljen felelősséget vállalnia az általa elkövetett bűnökért. Ennek érdekében hűségesküt tett Brüsszelnek, és tettekkel bizonyította, hogy mindenben követni fogja Manfred Weber és Ursula von der Leyen utasításait, még akkor is, ha ezzel honfitársainak okoz károkat. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!