Visszatér a McDonald's népszerű hamburgere, nem ez vezetett az E. coli járvány kitöréséhez

Vágólapra másolva!
A McDonald's újraindítja a Quarter Pounder hamburgerek értékesítését az összes amerikai éttermében, miután kizárta, hogy a marhahúsos húspogácsák okozzák az E. coli járványt, amelynek következtében legalább egy ember meghalt, és több tucatnyian megbetegedtek. A gyorsétteremlánc közölte, hogy a marhahúsból vett minták negatívak voltak a baktériumra.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen 13 amerikai államból kerültek kórházba emberek E. coli fertőzés miatt több McDonald's étteremben való fogyasztás után, legalább egy ember pedig meghalt. A legtöbb esetet Coloradóban regisztrálták, összesen 26-ot, az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal pedig vizsgálatot folytat az ügyben.

A gyorsétteremlánc közölte, hogy a coloradói mezőgazdasági minisztérium (CDA) által a marhahúsból vett minták negatívak voltak a baktériumra. 

A vállalat hozzátette, hogy a CDA nem tervez további vizsgálatokat. A McDonald's a múlt héten a járványra reagálva felfüggesztette a Quarter Pounder eladását amerikai éttermeinek mintegy ötödében.

Úgy tűnik, hogy a probléma egy adott összetevőre és földrajzi területre korlátozódik, és továbbra is nagyon bízunk abban, hogy minden szennyezett terméket eltávolítottunk az ellátási láncunkból

- mondta Cesar Piña, a McDonald's észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője egy közleményben

Korábban az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság a Quarter Poundersben lévő szeletelt hagymát jelölte meg a járvány másik lehetséges forrásaként. A McDonald's közölte, hogy leállította az együttműködést a hagyma szállítójával, és eltávolította azt az ellátási láncából.

Az a 900 étterem, amely korábban a Taylor Farms Colorado Springs-i üzeméből kapott szeletelt hagymát, újra megkezdi a szeletelt hagyma nélküli Quarter Pounders értékesítését

- közölte a McDonald's. 

A McDonald's több perrel néz szembe a megbetegedések miatt. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azt tanácsolta azoknak, akik Quarter Poundert ettek, és olyan tüneteket mutattak, mint a hasmenés, láz és hányás, hogy forduljanak orvoshoz.

A tünetek a fertőzött étel elfogyasztása után akár négy nappal is jelentkezhetnek. 

A legtöbb ember 5-7 napon belül magától felépül, de egyes esetekben kórházi kezelésre lehet szükség. A McDonald's részvényei értékük több mint 7,5%-át veszítették el azóta, hogy a CDC múlt héten bejelentette a járvány kitörését.

Júliusban a McDonald's meglepő csökkenést jelentett a globális eladásokban, ami több mint három év óta az első negyedéves forgalomcsökkenés volt. 

Az olyan gyorsétteremláncoknak, mint a McDonald's és a Burger King, arra kellett összpontosítaniuk, hogy vonzóbb ár-érték arányú ételeket kínáljanak, mivel az alacsonyabb jövedelmű vásárlók az utóbbi években megérezték az árak emelkedését - számolt be róla a BBC.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Amerikában sokan kórházba kerültek, miután a McDonald'sban ettek. Szeptember 27. és október 10. több államból is érkeztek bejelentések. 

A pénteken közzétett új szövetségi adatok szerint 75-re emelkedett a McDonald'shoz köthető E. coli járvány megbetegedéseinek száma.

Ételmérgezés miatt került kórházba egy magyar csoport minden tagja, de még az idegenvezetőjük, és két sofőr is a nyár közepén Romániában, Herkulesfürdőn. 

Mindannyian gyomorfájásra, hasmenésre és hányingerre panaszkodtak.

A rengeteg beteg miatt beindult a vörös akcióterv, még a szabadnapos orvosokat is berendelték, hogy mindenkit el tudjanak látni. Szintén Romániában meghalt egy négyéves kislány és a nagymamája, miután állítólag egy falu boltjában vásárolt fagyasztott makrélából ettek. Először a kislány lett rosszul, majd néhány órával később a nagymama is.

Angliában egy börtönből három rabot és három alkalmazottat szállítottak kórházba, miután rosszul lettek a nagycsütörtöki istentisztelet után kapott ételtől. Zanzibár szigetén nyolc gyerek és egy nő meghalt, miután tengeri teknősök húsát fogyasztották.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!