Felülvizsgálhatják a Menendez-testvérek ügyét, akik meggyilkolták a saját szüleiket

Vágólapra másolva!
Lyle és Erik Menendez több, mint 30 éve tölti börtönbüntetését szülei meggyilkolása miatt. Bár a két testvér állítja, hogy apjuk szexuálisan zaklatta őket, nagybátyjuk szerint ebből egy szó sem igaz, és kapzsiságból ölték meg a szüleiket. Nagybátyjuk azt reméli, egész hátralévő életükben börtönben maradnak.
Vágólapra másolva!

Lyle és Erik Menendez-t 1996-ban ítélték életfogytiglani börtönre, miután megölték szüleiket, Kitty és Jose Menendezt. A testvérek már közel 3 évtizede börtönben vannak, a családtagjaik egy része egyáltalán nem támogatja a szabadulásukat. Többek között a nagybátyjuk sem.

A 90 éves Milton Andersen szívből reméli, hogy két unokaöccse, az 56 éves Lyle és az 53 éves Jose Menendez egész hátralévő életére börtönben maradnak. Az idős férfi ugyanis úgy gondolja, hogy kapzsiságból ölték meg anyjukat, Kitty Menendezt.

"Egyetért a bíróság döntésével, szerinte is életfogytiglani büntetést érdemelnek" - mondta Kathy Cady, a férfi ügyvédje a People magazinnak, hozzátéve, hogy a tárgyaláson felhozott bizonyítékok alapján arra lehet következtetni, valóban nyereségvágyból követték el a gyilkosságot.

Miután megtudták, hogy apjuk ki akarja őket zárni az örökségből, elhatározták, hogy megölik őket, ugyanis nem akarták elveszíteni azt a több millió dollárt, amelyet örökség útján reméltek  a szülőktől"

- tette hozzá.

Kathy Cady elmondta azt is, hogy a kegyetlen gyilkosság családi válságokhoz vezettek. Tehát bármi, ami történt, közvetlenül összefügg azzal, amit Erik és Lyle Menendez tettek 1989 augusztusában.

image

Október 16-án, szerdán a Menendez család több mint 20 tagja tartott sajtótájékoztatót a bíróság előtt Los Angeles belvárosában. 

A sajtótájékoztatón több családtag - köztük Andersen nővére, Joan Andersen Vander Molen - megemlítette azt a szexuális zaklatást, amelyet a testvérek állításuk szerint apjuk, Jose Menendez követett el velük szemben, ezért ő úgy véli, hogy a két testvér valójában nem gyilkos, hanem áldozat.

"Sok éven át küzdöttem, hogy megbékéljek azzal, ami a nővérem családjával történt" - mondta Vander Molen a sajtótájékoztatón. "Ez egy olyan rémálom volt, amelyet egyikünk sem tudott elképzelni. Ám ahogy napvilágra kerültek Lyle és Erik bántalmazásának részletei, világossá vált, hogy tetteik, bár tragikusak, a két fiú kétségbeesett kiútkeresése volt, megpróbálták túlélni apjuk kimondhatatlan kegyetlenségét. 

Már most is komoly árat fizettek. 35 év után itt az ideje, hogy lehetőséget adjunk nekik arra, hogy életük hátralévő részét a múltjuk árnyékától mentesen éljék le."

Kathy Cady szerint azonban Milton Andersen nem hiszi, hogy a testvéreket szexuálisan bántalmazták. 

"Andersen úr úgy véli, hogy ebből egy szó sem igaz" - mondja.

George Gascón Los Angeles-i kerületi ügyész 2023 májusa óta folyamatosan azon dolgozik, hogy felülvizsgálja a Habeas Corpus beadványát, amelyet a testvérek ügyvédei nyújtottak be a Los Angeles-i megyei felsőbírósághoz, az ügyben szereplő új bizonyítékokra hivatkozva.

Az új bizonyítékok között szerepelt Roy Rosselló, a Puerto Rico-i Menudo banda egykori tagja ellen elkövetett szexuális visszaélés vádja, akit állítása szerint az 1980-as években Jose Menendez megerőszakolt, illetve egy újonnan felfedezett levél, amelyet Erik Menendez írt már halott unokatestvérének, Andynek. Cano leírja apja állítólagos szexuális zaklatását hónapokkal a gyilkosságok előtt.

Gascón korábban egy október 3-i, csütörtöki sajtótájékoztatón foglalkozott a petícióval, és azt mondta, hogy irodája nyitottan kezeli a Menendez fivérek szabadlábra helyezésének ügyét. Elismerte, hogy a testvérek egyértelműen gyilkosok voltak, azonban kijelentette, hogy hivatalának erkölcsi és etikai kötelessége az esetleges befolyásoló bizonyítékok felülvizsgálata."

Ahogyan korábban az Origo is megírta, Lyle 21, Erik 18 éves volt, amikor 

1989. augusztus 20-án 12-es sörétes puskákkal lelőtték szüleiket Beverly Hills-i otthonukban, miközben azok a tévé előtt ültek. A 45 éves Jose-t többször is megütötték, beleértve a fejét is. A 47 éves Kitty Menendeztt többször meglőtték, az egyik lövés az arcát találta el.

A fivérek szerint a gyilkosságokra Jose Menendez évekig tartó szexuális zaklatása után került sor, állításuk szerint a bántalmazást anyjuk figyelmen kívül hagyta. Az ügyészek azonban azt mondták, hogy a két testvér indítéka kapzsiság volt, és a gyilkosságok után pazarlásba kezdtek.

1996-ban, három évvel az első tárgyalásukat követően, a testvéreket bűnösnek mondták ki gyilkosságok vádjában, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket, feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül.

Az új bizonyítékok felülvizsgálatát követően a bírónak kell eldöntenie, hogy Lyle és Erik börtönben maradnak-e, új eljárást indítanak-e, vagy enyhítik-e a büntetésüket. A bírósági tárgyalást november 26-ra tűzték ki.

Forrás: People

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!