Vágólapra másolva!
Közel két év telt el azóta, hogy Olaf Scholz és az orosz elnök utoljára beszéltek egymással. A német Zeit Online értesülései szerint azonban a kancellár nemsokára ismét telefonhívást tervez Putyinnal.
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz német kancellár közel két év kihagyás után fel kívánja venni a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, tudta meg kormányzati körökből a Zeit Online.

Scholz még a novemberi brazíliai G20-találkozó előtt tervezi a telefonbeszélgetést, ami még nincs leegyeztetve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 15-én találkozott Olaf Scholz német kancellárral (j) Moszkvában, Oroszországban. Fotó: Anadolu/AFP/Kreml Sajtóiroda

Scholz lehet az első kormányfő Ukrajna jelentős nyugati szövetségesei közül, aki újra közvetlen kapcsolatba lépne Putyinnal.

Utoljára 2022 decemberében beszéltek telefonon. Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Boris Johnson, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke szintén 2022 óta megszakították a kapcsolatot az orosz elnökkel. Eközben Ukrajnában a helyzet továbbra is feszült, mivel Oroszország hónapok óta támadja az ország energiaellátását, és a tél is közeledik. Az Ukrajna további támogatásáról szóló tárgyalások várhatóan október közepén zajlanak Németországban - írja a Magyar Nemzet.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Az Origón beszámoltunk arról, hogy Vlagyimir Putyin hétfőn az orosz nemzethez intézett beszédet, amelyben kijelentette, hogy a különleges katonai művelet minden célját el fogják érni. 

Írtunk arról, hogy Mike Lee utahi szenátor a Responsible Statecraftnak adott interjújában elárulta, hogy Joe Biden amerikai elnök közvetlenül az amerikai hadseregből látta el fegyverekkel Kijevet, mellyel legalább 2030-ig "lepusztította" a fegyverkészletet, amivel gyakorlatilag az országuk biztonságát tették kockára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!