Orbán Viktor: Tegyük újra naggyá Európát!

IMG_4629
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő videót tett közzé strasbourgi beszédének egyik részletéből.
Vágólapra másolva!

Nem azért vagyunk tagjai az Európai Uniónak, mert olyan amilyen, hanem azért, amilyen lehetne. Mi ezért fogunk küzdeni. Tegyük újra naggyá Európát! - mondta legújabb videójában a strasbourgi beszédéből idézve Orbán Viktor kormányfő. 

A magyar miniszterelnök a strasbourgi Európai Parlamentben szólalt fel szerda délelőtt. Orbán Viktor a magyar soros elnökség célkitűzéseit ismertette. A kormányfő elmondta: A magyar elnökség tisztességes közvetítőként és konstruktív együttműködésre törekszik valamennyi tagállammal és intézménnyel, ugyanakkor a magyar elnökség meg fogja védeni a Tanács szerződéseken alapuló jogosítványait. A mi Uniónknak változnia kell – szögezte le Orbán Viktor. Hozzáfűzte: A magyar elnökség problémákat vet fel és javaslatokat tesz az unió békéje, biztonsága és jóléte érdekében. 

Nehezebb, mert az unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben. És talán súlyosabb, mint az Unió története során bármikor. Mit látunk ma? Ukrajnában, vagyis Európában háború dúl, súlyos konfliktusok pusztítanak és hatnak ki ránk a Közel-keleten és Afrikában, és mindegyik konfliktus magában hordozza az eszkaláció veszélyét. A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket ölt, az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések most már azzal fenyegetnek, hogy a schengeni térség szétesik"

− hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Mindeközben Európa veszít globális versenyképességéből. Mario Draghi szerint Európát lassú agónia fenyegeti, és idézhetem Macron elnök urat is, aki szerint Európa meghalhat, mert két-három éven belül kiszorul a piacairól − mondta Orbán Viktor, aki szerint látható, hogy az Unió a saját sorsát meghatározó döntések előtt áll. 

A legfontosabb, hogy a mi uniónknak változnia kell. A magyar elnökség a változás hangja és annak katalizátora kíván lenni. A döntéseket az unió tagállamainak és az intézményeinek kell meghozniuk, nem a magyar elnökségnek"

– hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki szerint a magyar elnökség problémákat vet fel és javaslatokat tesz az unió békéje, biztonsága és jóléte érdekében. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!