Vágólapra másolva!
António Guterres ENSZ-főtitkár „persona non grata”-nak nyilvánítása Izrael szuverén joga, de ez nem segíti a közel-keleti béke ügyét - mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az RTVI csatornának.
Vágólapra másolva!

Egy ország szuverén joga, hogy persona non gratává nyilvánítson valakit. De ez nem fogja segíteni a béke ügyét"

- mondta Zaharova. A diplomata szerint ha valaki hibáztatható a jelenlegi helyzetért és azért, hogy az ENSZ nem képes felemelni a hangját, az Washington, amely ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozattervezetét blokkolta, és akcióival megzavarta a diplomáciai erőfeszítéseket - írta a kp.ru

Október 2-án Israel Katz izraeli külügyminiszter 

„persona non grata”-nak, vagyis nem kívánatos személynek nyilvánította António Guterres ENSZ-főtitkárt, és kitiltotta az országból, amiért nem ítélte el Irán Izrael elleni rakétatámadását.

Katz szerint Guterres egy „Izrael-ellenes főtitkár”, aki „terroristákat, erőszaktevőket és gyilkosokat” támogat.

 

Önmérsékletre szólított fel a Kreml a Közel-Keleten

Az orosz külügyminiszter nyilatkozata után a Kreml szóvivője is megszólalt. Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott:

A közel-keleti helyzet a legriasztóbb forgatókönyv szerint alakul, Oroszország minden felet önmérsékletre szólít fel."

Hozzátette:

Kapcsolatban állunk a konfliktus minden résztvevőjével, továbbra is fenntartjuk ezeket a kapcsolatokat, és minden felet önmérsékletre szólítunk fel"

- nyilatkozott a szóvivő, kiemelve, hogy 

Moszkva elítél minden olyan akciót, amely civilek halálához vezet. 

Lehetségesnek nevezte a légi járatok ideiglenes korlátozását a közel-keleti térségben. Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán megvitatta a kialakult helyzetet a Moszkvába akkreditált arab nagykövetekkel. A találkozót a misszióvezetők kezdeményezték kedd éjjel. 

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint a találkozón "kifejezésre került a mély aggodalom" egy nagyszabású közel-keleti háború növekvő kockázata miatt, amely az egész régióra nézve pusztító következményekkel járna, egyebek között az Irán által október 1-jén Izrael ellen válaszként intézett rakétatámadás fényében.

 Zaharova szintén önmérsékletre szólította fel a szemben álló feleket és arra, hogy ne hagyják tovább romlani a katonai és politikai helyzetet, és akadályozzák meg, hogy a régió egy nagy háború szakadékába sodródon bele. 

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: ez a Közel-Kelet egyik országának sem áll érdekében, hozzátéve: 

Moszkva szerint a regionális helyzet általános javításának kulcsa a palesztin probléma igazságos rendezése.

Nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre a Gázai övezetben, és újraindulhasson a palesztin-izraeli konfliktus rendezése az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatok keretei között, a két állam létét feltételező megoldás alapján. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!