Elegük van az európai embereknek a migráció- és háborúpárti politikából

Tömegével érkeznek az illegális migránsok Európába
Tömegével érkeznek az illegális migránsok Európába
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Lassan, de biztosan a változás irányába haladnak a dolgok Európában - mondta el a Magyar Nemzetnek Both Hunor, a Századvég Európa-projekt kutatására és az ausztriai választások eredményére utalva. A Századvég vezető elemzője hangsúlyozta: A nyugat-európai baloldali vezetők - köztük Ursula von der Leyen és Manfred Weber - hiába tesznek úgy, mintha rendben lenne a támogatottságuk, ez már nincs így.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Szabadságpárt múlt vasárnapi parlamenti győzelme már a sokadik olyan választás a közelmúltban Európában, ami azt bizonyítja, hogy az embereknek elegük van a regnáló brüsszeli hatalomból, és azonnali változást szeretnének. A konzervatív Patrióták pártszövetség idén júliusban alakult meg, melynek alapítója tagja volt az osztrák konzervatív párt is.

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (középen) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (balra) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Azonosító: D_MTI20240321008 / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csehországban Andrej Babis pártja a részleges szenátusi választáson is győzelmet aratott az önkormányzati és európai választásokat követően, korábban pedig Hollandiában is Orbán Viktor szövetségese aratott győzelmet, még ha nem is ő lett a kormányfő.

mondta el Both Hunor, a Századvég vezető elemzője.

bothhunor Both Hunor elemző
Both Hunor
Fotó: Századvég

Ezek mellett pedig ha egy kicsit visszatekintünk, tavaly nyáron Spanyolországban a Vox ért el jelentős sikert, idén tavasszal Portugáliában a Chega érte el eddigi legnagyobb sikerét. Nyáron a belga Vlaams Belang is növelte támogatottságát az általános választásokon, az európai parlamenti választáson pedig az összefogás pártjai szintén sikereket értek el. Nem sokkal az EP-választás után Franciaországban a Nemzeti Tömörülés megnyerte az előre hozott választás első fordulóját. A változásokból az tűnik ki, magyar kormány által régóta következetesen képviselt szuverenista álláspont egyre több támogatóra talál.

Az Európai Unió alapító országaiban is a változás szele lengedez, hiszen Franciaországban a bevándorlásellenes Le Pen pártja, míg Németországban – bár ők nem tartoznak a Patriótákhoz, de sok tekintetben hasonló elveket vallanak mint a Fidesz - az Alternatíva Németországért történelmi győzelmet ért el az európai parlamenti választáson, majd több tartományi választáson is.

– mutatott rá a szakértő.

Ezek mind- mind azt bizonyítják, hogy Ursula von der Leyen, Manfred Weber és a nyugat-európai baloldali vezetők hiába tesznek úgy, mintha a támogatottság mögöttük állna, és minden marad a régiben. Mert már nagyon nincs így. A valóság az, hogy az emberek változást akarnak mind a migrációs, mind a háborúpárti politikában, elegük van ez Európa-ellenes gazdasági politikából, hangsúlyozta Both Hunor.

A szakértő szerint az elhibázott európai politikát például jól mutatták az év eleji gazdatüntetések is.

Hogy mennyire nem vág egybe az emberek akarata az európai vezetők politikájával, azt jól mutatja a Századvég Európa Projekt közvélemény-kutatásának 2024-es eredménye is. Arra a kérdésre ugyanis, hogy jó vagy rossz irányba mennek a dolgok az adott európai uniós országban, az emberek jelentős többsége, 60-70 százaléka azt a választ adta, hogy szerinte rossz irányba haladnak a dolgok. Ez pedig nyilván a regnáló vezetés felé megfogalmazott erős kritika

– mondta. A szakértő arról is szólt, hogy a migrációt és a háborút korábban teljes mellszélességgel támogató országokban a legpesszimistábbak az emberek.

Németországban 68 százalék, Franciaországban 69 százalék látja borúsnak a jövőt ebben a tekintetben. De élen jár Svédország, Ausztria és Csehország is.

Kérdés, hogy meddig tartható fenn az az állapot, hogy a baloldali politikusok sokpárti koalíciókkal, és trükkök százaival megakadályozza a jobboldali fordulatokat. Az Európa Projekt számai, és a választási eredmények is azt mutatják, hogy ha lassan is, de biztosan a változás irányába haladnak a dolgok az öreg kontinensen, folytatta.

Magyarországnak, és a magyar miniszterelnöknek pedig igaza lesz nemcsak a migráció, de a békét támogató politika tekintetében is, ez pedig láthatóan találkozik nemcsak a magyar, de az európai emberek többségének véleményével is

– összegezte a történéseket Both Hunor.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!