Így semmisítik meg az Izrael felé tartó rakétákat - videó

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok haditengerészete olyan videókat tett közzé, amelyeken látható, hogy rombolói elfogórakétákat lőttek ki Izrael védelmében Irán ballisztikus rakétáira a Földközi-tengerről kedden.
Vágólapra másolva!

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára szerint a USS Bulkeley és a USS Cole rombolók egy tucat elfogórakétát lőttek ki az iráni ballisztikus rakéták ellen, hogy segítsenek Izrael védelmében. Az amerikai haditengerészet hatodik flottája később megerősítette, hogy a hadihajók a Földközi-tenger keleti részén állomásoztak, és "több" iráni ballisztikus rakétát lelőttek.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) azt állította, hogy a rakétatámadást a Hamász politikai irodájának vezetője, Iszmail Haníje meggyilkolása, valamint Haszan Naszrallah Hezbollah főtitkár és Abbász Nilforuszán IRGC tábornok meggyilkolása miatt hajtották végre. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közölte, hogy 

Izrael és az Egyesült Államok légvédelmi rendszerei hatékonyan működtek az Iránból kilőtt 180 ballisztikus rakéta ellen. 

Elismerték azonban, hogy néhány rakéta eltalálta az izraeli légi bázisokat, de a becsapódások hatástalanok voltak, mivel az izraeli légierő egyetlen repülőgépe sem sérült meg. Ryder szerint Irán mintegy 200 ballisztikus rakétát lőtt ki, amelyek több izraeli helyszínt céloztak. Bár a Pentagon még mindig értékeli a rombolók elfogásának eredményeit, a Hatodik Flotta közölte: 

több rakétát vélhetően sikeresen elfogtunk. 

 Arleigh Burke-osztályú romboló. Fotó: US Navy / AFP

Mindkét romboló az Arleigh Burke-osztályú, az Aegis fegyverrendszerrel és a ballisztikus rakétavédelemre tervezett elfogórakétákkal felszerelt hajó - tette hozzá a Hatodik Flotta szóvivője - írja a dnyuz.com

Arról is írtunk, hogy Izrael megtorlásra számíthat Irán részéről, ha Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök betartja ígéretét és válaszcsapást mér az országra. Korábban arról is írtunk, hogy Szijjártó Péter bejelentette, hogy újabb magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!