Súlyos támadás indult Izrael ellen, Netanjahu komoly válaszlépéseket ígért

A feltehetően iráni drónok 2024. október 1-jén, körülbelül 20:00 órakor repülnek Jeruzsálem felett (Fotó: AFP)
A feltehetően iráni drónok 2024. október 1-jén, körülbelül 20:00 órakor repülnek Jeruzsálem felett (Fotó: AFP)
Vágólapra másolva!
Halálos áldozata is van az iráni légicsapásnak. Több millió izraeli kényszerült óvóhelyekre a Közel-Keleten kirobbant egyik legnagyobb háború után.
Vágólapra másolva!

Kedd este Irán hatalmas rakétacsapást indított Izrael ellen, közel 10 millió embert kényszerítve óvóhelyekre, miközben a levegőben robbanó rakéták és elfogórakéták hangját lehetett hallani. Röviddel a támadás után, amely nagyrészt sikertelen volt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette Teheránt, hogy „nagy hibát követtek el”, és „megfizetnek érte”. Erről írt a Magyar Nemzet.

Izraeli tisztviselők szerint a támadásban mintegy 181 rakétát indítottak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölte, hogy „nagy számban” elfogták a rakétákat.

A támadásban egy palesztin halt meg a Ciszjordániában, és két izraeli megsebesült a zuhanó repeszdaraboktól és törmelékektől, amelyek károkat okoztak, és tüzet indítottak a területen.

Robbanások hangját Izrael nagy részén hallani lehetett, Jeruzsálemtől a Jordán-völgyig. Az állami televízió riporterei a földön fekve tudósítottak. Egy rakéta egy iskolába csapódott, Izrael középső részén, és a helyszínről készült képek és videók súlyos károkat mutattak az iskola épületén, de senki sem sérült meg. 

Az IDF azt állította, hogy Izrael légvédelme „hatékonyan” működött. Az Egyesült Államok is részt vett Izrael védelmében, mind a fenyegetés előrejelzésében, mind a rakéták elfogásában.

Ugyanakkor „izolált” becsapódások voltak Izrael középső és déli részén. 

A támadás után Jeruzsálem közelében egy biztonságos bunkerben tartott biztonsági kabinet ülésen Netanjahu figyelmeztette Teheránt, hogy „nagy hibát követtek el ma este”, és megígérte, hogy „megfizetnek érte”.

Azt mondta, hogy a támadás „sikertelen” volt, és „meghiúsult Izrael légvédelmi rendszerének köszönhetően, amely a világ legfejlettebb légvédelmi rendszere.”

Megköszönte az Egyesült Államok támogatását is. 

Az iráni rezsim nem érti elszántságunkat, hogy megvédjük magunkat, és elszántságunkat, hogy megtoroljuk azt

– mondta Netanjahu.

Meg fogják érteni, fenyegetett, hangsúlyozva, hogy „aki támad minket – azt támadni fogjuk”. 

Netanjahu arra szólította fel a „világ vezetőit”, hogy egyesüljenek Teherán ellen, és kérte őket, hogy „álljanak Izrael oldalára”.

Irán eközben közölte, hogy bosszúból lőtték ki a rakétákat Izraelre, azokat a támadásokat követően, amelyekben a Hezbollah, a Hamász és az iráni hadsereg vezetői meghaltak. 

A jelentések szerint egy palesztin halt meg Ciszjordániában a támadások következtében.

Daniel Hagari az IDF szóvivője azt mondta, hogy az izraeli légierő teljes kapacitással működik tovább.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!