Súlyos zavargások törtek ki Albániában

Kormányellenes tüntetést szerveztek Albániában
Kormányellenes tüntetést szerveztek Albániában
Vágólapra másolva!
Utcai összecsapások törtek ki az albán fővárosban Edi Rama miniszterelnök politikája elleni tüntetéseken. A tüntetők egyebek mellett az ellenzék háttérbe szorításával vádolják a kormányt.
Vágólapra másolva!

Súlyos zavargások törtek ki az albán fővárosban, Tiranában. Több ezer ellenzéki tüntető utcai harcokat vívott a rendőrséggel, és Molotov-koktélokat dobáltak a kormányépületekre, miközben a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására, írta a Tagesschau.

Edi Rama miniszterelnök hivatala és a Szocialista Párt székháza előtt összecsapások törtek ki, a tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtottak egy Rama-plakátot. A zavargások a belügyminisztérium és a szintén kormánypárti tiranai polgármester irodája előtti területre is átterjedtek. A tüntetők és a biztonsági erők között további összetűzésekre került sor. A rendőrség közlése szerint tíz rendőr megsérült.

A tüntetők korrupcióval, választási csalással, az igazságszolgáltatás befolyásolásával és az ellenzék elhallgattatására tett kísérlettel vádolták a miniszterelnököt és a kormányzó Szocialista Pártot.

Házi őrizetben az ellenzéki vezető

A tüntetők az ellenzéki vezető és volt kormányfő, Sali Berisha házi őrizetbe vétele ellen is tiltakoztak, akit korrupcióval vádoltak meg miniszterelnöki tevékenysége idején. Berisha pártja a Demokrata Párt a múlt héten a parlament előtt tiltakozott, miután egy tagját rágalmazásért elítélték és bebörtönözték. Ervin Salianji fellebbezett az ítélet ellen az ország legfelsőbb bíróságához, és a jelenlegi kormánnyal szemben álló Demokrata Párt is követeli Berisha házi őrizetből való szabadon bocsátását.

A volt miniszterelnök az ellene indított vizsgálatot és a letartóztatását Rama miniszterelnök politikai nyomásgyakorlásának nevezte.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!