Arcon szúrtak egy szaúdi fitneszedzőt, mert kiállt a nők jogai mellett

Vágólapra másolva!
Egy tollal arcon szúrták azt a fitneszedző-influenszert, akit korábban egy szaúdi bíróság 11 év börtönre ítélt a nők jogairól szóló online tevékenysége miatt. Az esetet a családja jelentette a kormány emberi jogi bizottságának, de nem vették figyelembe. Az influenszert korábban is kegyetlenül megverték a rabtársai és a börtönőrök is.
Vágólapra másolva!

A 30 éves Manahel al-Otaibit januárban 11 év börtönre ítélték terrorista bűncselekmények miatt; a bűne az volt, hogy a közösségi médiában a nők jogait népszerűsítette. Az influenszert az elmúlt időszakban is bántalmazták a börtönben, a rabok és a börtönőrök is, 

a mostani esetben egy rabtársa szúrta meg az arcát egy tollal 

- írta a The Guardian.

A családja megpróbálták jelenteni a támadást a szaúdi kormány emberi jogi bizottságának, de nem vették figyelembe - írta a portál. Az influenszert és testvéreit korábban is zaklatták a hatóságok, fenyegették őket, miután a nők szerepvállalásáról szóló üzeneteket tettek közzé. A nővérek az elsők között írták a #IAmMyOwnGuardian hashtaget, és 

a férfi gyámsági rendszer megszüntetését követelték, amely szerint a nőknek a férj, az apa vagy más férfi rokon engedélyére van szükségük a házasságkötéshez vagy utazáshoz.

A hatóságok azzal vádolták Manahelt, hogy propagandakampányt vezetett, amelynek célja, hogy a lányokat a vallási elvek tagadására, valamint a szaúdi kultúra szokásai és hagyományai elleni lázadásra buzdítsa. 2022 novemberében letartóztatták és 

vádat emeltek ellene, mert a nők jogait támogató tweeteket írt, és hagyományos ruházat nélküli fotókat tett közzé.

A szaúdi fővárosban, Rijádban található Al-Malaz börtönben való fogva tartása óta Manahel a beszámolók szerint mind rabtársai, mind a börtönőrök brutálisan megverték, és öt hónapra eltűnt, amikor 2023 novembere és idén április között nem tarthatott kapcsolatot a családjával.

„Nagyon félt, amikor telefonon beszéltünk vele,  de elég erős volt ahhoz, hogy elmondja nekünk az esetet és a történteket, annak ellenére, hogy megfenyegették, hogy megpróbálják elhallgattatni” - mondta Fawzia, aki maga is épphogy elkerülte a letartóztatást, amikor a határon át Bahreinbe menekült „Úgy vélem, azért büntetik és kínozzák Manahelt, mert engem nem tudnak megbüntetni” - mondta. 

Lina al-Hathloul, a szaúd-arábiai emberi jogokat dokumentáló ALQST megfigyelési és érdekvédelmi vezetője elmondta: „Ez a legutóbbi a megdöbbentő támadások sorában, amelyekkel Manahel a börtönben szembesült, és 

a szaúdi hatóságok nemcsak szemet hunytak a bántalmazás felett, hanem aktívan elősegítették azt, többek között azzal, hogy megakadályozták, hogy panaszt tegyen, magánzárkába zárták és olyan cellákba helyezték, ahol ki van téve a további bántalmazásnak.

Manahel esete nem egyedi, egy egyetemistát azért zártak börtönbe, mert használta a Twittert, de az emberi jogokhoz való viszonyulást a Hasogdzsi-ügy is jól jellemzi; az újságírót Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán gyilkolták meg kegyetlenül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!