Szlovéniában bezárták a Moszkvai Állami Egyetem fiókintézményét

Emberek sétálnak a Moszkvai Állami Egyetem főépülete közelében 2023. január 30-án
Emberek sétálnak a Moszkvai Állami Egyetem főépülete közelében 2023. január 30-án
Fotó: Alexander Nemenov
Vágólapra másolva!
Egy külföldi fél kezdeményezésére felszámolták a Moszkvai Állami Egyetem egyetlen európai fiókintézményét, amely a szlovéniai Koper városában található – közölte Viktor Szadovnyickij, az egyetem rektora a RIA Novosztyi hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Viktor Szadovnyickij, a Moszkvai Állami Egyetem rektora kiemelte, hogy a fiókintézet megnyitásának kezdeményezése a szlovén fél részéről történt, és hogy az egyetem nem vett részt annak bezárásában. Elmondása szerint a moszkvai egyetem egy levelet kapott a szlovén partnerintézmény vezetőségétől amiben tájékoztatták őket a bezárásról, de maga az egyetem vagy az Oroszországi Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium nem voltak ennek résztvevői, írja a RIA Novosztyi.

2017 februárjában, moszkvai látogatása során a szlovén külügyminiszter egyetértési nyilatkozatot írt alá a rektorral az egyetem szlovéniai fiókintézményének általános elveiről. Az orosz egyetem szlovéniai fióktelepe lett az első külföldi képviselete Európában, amely a koperi Primorjei Egyetem mintájára működik.

Egy kínai turista elsétál a Moszkvai Állami Egyetem mellett 2024. július 15-én
Egy kínai turista elsétál a Moszkvai Állami Egyetem mellett 2024. július 15-én (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

Az egyetem rektora szerint az MSU soha nem zárkózott el a nemzetközi együttműködéstől, és soha nem tett olyan kezdeményezéseket, amelyek a kapcsolatok romlását célozták volna.

Szükség van az együttműködésre, én emellett állok. (…) nemrégiben kiosztottuk a Moszkvai Egyetem legmagasabb kitüntetéseit - a tiszteletbeli professzori címeket. Az egyik díjat egy külföldi állampolgár kapta, a másikat a mi tudósunk. A német professzor a mi öregdiákunk, egy kiváló ember, eljött, átadtuk az elismerést ami az együttműködés jele. 

–mondta Szadovnyickij.

Megjegyezte, hogy most Szlovákiában az orosz nyelvről tartanak konferenciát, ott van az Oroszországi Föderáció küldöttsége és más országok képviselői is.

„Igyekszünk együttműködni, ahol csak lehet, és készek vagyunk rá, nem kezdeményezzük a kapcsolatok romlását” – összegezte a Moszkvai Állami Egyetem rektora.

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!