Szülei rabolták el a koraszülött babát, Hollandiában fogták el őket

Santiago szüleinek és járművüknek fotói a belga szövetségi rendőrség által 2024. október 22-én kiadott körözési plakáton
Santiago szüleinek és járművüknek fotói a belga szövetségi rendőrség által 2024. október 22-én kiadott körözési plakáton
Vágólapra másolva!
Egy hétig tartó hajszát követően végre megmenekült a 17 napos Santiago, a koraszülött csecsemő, akit szülei Franciaországból raboltak el, majd Hollandiában találtak rá a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Október 21-én indult a rendőrségi hajsza a 17 napos Santiago megmentéséért, akit szülei szinte az életveszély szélén lévő állapotban vittek el a párizsi kórházból, ahol életmentő ellátásban részesült. A fiatal, különböző nehézségekkel küzdő pár mindent hátrahagyva vágott neki Európának, hogy a kisbabájukkal együtt új életet kezdjenek. 

Az orvosok sürgetésére és az európai figyelmeztetések ellenére napokig rejtőzködtek, míg végül Hollandiában, egy amszterdami szállodában leltek rájuk.

Santiago életét szigorú orvosi ellátás biztosította Franciaországban, mivel a nagyjából két hónap koraszülési idővel világra jött kisfiú extrém sérülékeny, és teljes körű orvosi felügyeletre szorul. Az orvosok már az eltűnéskor azt nyilatkozták, hogy 

ellátás nélkül néhány órát sem élhetne túl. 

Szülei azonban vállalva a kockázatot és figyelmen kívül hagyva az orvosi intelmeket, magukkal vitték őt. Az eltűnés után országos keresési akció indult Franciaországban, majd a hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki a szülők ellen.

A péntek esti órákban érkezett a hír: 

Santiago életben van, állapota stabil, de további kórházi kezelést igényel. Az amszterdami rendőrség megtalálta és elfogta a gyermekrabló szülőket, és a kisbabát ismét orvosi kezekbe helyezték. 

Jelenleg a holland orvosi szakemberek mindent megtesznek, hogy stabilizálják az állapotát, mielőtt visszaszállítják Franciaországba, ahol a további rehabilitációs kezelés vár rá.

A kisfiú jogi helyzete azonban továbbra is rendezetlen. A francia gyermekvédelmi hatóságok az eltűnés napján, október 22-én ideiglenes elhelyezési határozatot hoztak Santiago ügyében, így felmerült, hogy a gyámhatóság egy időre nevelőotthonban helyezi el őt. A családjog szakértői szerint, tekintettel a kisfiú egészségügyi állapotára és a szülők előéletére, valószínű, hogy egy ideig szülői felügyelet nélkül kell majd élnie.

Santiago szülei ellen a francia ügyészség több vádpontot is megfogalmazott, köztük gyermek elrablását, elhanyagolását és a gyermek élete veszélyeztetését. 

Mindkét szülő ismert a hatóságok előtt: az anya korábbi kábítószerrel kapcsolatos ügyei, az apa pedig erőszakos bűncselekményekben érintett. Ügyvédjük most a szülők "emberi bánásmódú, megértő eljárását" kéri, hangsúlyozva, hogy a menekülésük motivációját a család iránti szeretet és védelem érzése indokolta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!