Megjelent Németországban az egyik leghalálosabb vírus

Vágólapra másolva!
Marburg-vírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kivizsgálásra szerdán két embert Hamburgban.
Vágólapra másolva!

A német nagyváros hatóságai szerint az érintettek egyike egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezeltek.

A két ember szerdára virradóra érkezett repülőn Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás során egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel.

 A német tűzoltóság szerint influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt. 

A Marburg-vírus mikroszkóp alatt
A Marburg-vírus mikroszkóp alatt
Fotó: Wikipédia/Content Providers(s): CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D. 

Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság elrendelte a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását. Elővigyázatosságból elkérték a vonaton azoknak az utasoknak az elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek az érintettekkel, de karantén elrendelésének egyelőre nem látták szükségét.

A németországi Marburg városáról elnevezett - az ebolához hasonló - vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba, közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. 

Kezelés, orvosi ellátás híján

a fertőzés az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet.

 A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap. Ruandában nemrég tört ki Marburg-járvány. Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter szerint eddig tízen hunytak el a kórban és október 1-ig összesen 29 fertőzést erősítettek meg. A jelenleg kezelés alatt álló 19 személy túlnyomó részben egészségügyi dolgozó, akiket karanténba helyeztek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!