Zelenszkij az atomfegyverekről beszélt

Vágólapra másolva!
Vlodimir Zelenszkij csütörtökön Mark Rutte NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben, ahol arról beszélt, Ukrajna fog-e atomfegyvereket bevetni a háború során.
Vágólapra másolva!

A Mandiner arról számot be, az ukrán államfő, Vlodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem áll szándékában Ukrajnának visszaállítani nukleáris fegyvereit. Mindez Zelenszkij a Mark Rutte NATO-főtitkárral tartott csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján mondta. Az államfő ezzel egy korábbi Donald Trumppal folytatott találkozóján tett megjegyzésére reagált. 

Az ukrán elnök azt is leszögezte, hogy Ukrajna sosem mondta, hogy atomfegyverek létrehozására készül. 

Azt mondtam, hogy amikor a Budapesti Memorandumot nagyon tiszteletreméltó és erős országok aláírták, azt írták, hogy Ukrajna feladja nukleáris fegyvereit, és ezek a nagyon tisztelt országok – köztük Oroszország, Kína és az Egyesült Államok – biztosítják területi integritásunkat és szuverenitásunkat

- mondta Zelenszkij.

Ez azt jelenti, hogy ez nem túl jó védőháló a biztonságunk számára. Ezért mondtam, hogy a NATO-n kívül nincs más alternatívám. De nem hozunk létre nukleáris fegyvereket 

- tette hozzá az államfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint a 82. légi rohamdandárhoz látogat egy ismeretlen helyen Szumi régióban
Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Vlodimir Zelenszkij szerint a béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon. Sőt, Zelenszkij szerint az orosz elnök nem fog megváltozni, senkire se hallgat. Az államfő szerint az új béketerv első, és nagyon fontos pontja Ukrajna csatlakozási meghívása a NATO-ba, méghozzá azonnal. Emellett Kijev azt javasolja, hogy a jövőbeli orosz agresszió megakadályozása érdekében olyan átfogó támogatási csomagot fogadjanak el, amely nem tartalmaz nukleáris fegyvereket.  

Eközben pedig az oroszok újabb támadást mértek a Kurszki területre, még hozzá a harci helikoptereket is bevetettek. Ka–52M „Aligátor” típusú harci helikopterekkel hajtottak végre sikeres támadást ukrán célpontok ellen. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a csapásmérés pontos volt.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Korábban arról is írtunk, hogy Zelenszkij igazságtalannak tartja a Nyugat kettős mércéjét, mivel Izrael gyors védelmet kap, míg Ukrajna tovább küzd az orosz légicsapásokkal. 

Az Ukrajnában folyó erőszakos toborzásról is írtunk, már halálos áldozata is van a kényszersorozásnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!