A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Orosz katonák jelentek meg egy amerikaiak által használt légitámaszponton

Vágólapra másolva!
Az áprilisban Nigerbe érkező orosz katonák egy részét egy olyan légitámaszponton szállásolták el, ahol még vannak amerikai katonák is - közölte pénteken a Reuters hírügynökséggel egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

A nigeri katonai vezetés márciusban felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki erőit a nyugat-afrikai országból, majd alig két héttel ezelőtt meg is állapodott Washingtonnal a kivonulásról.

Kétoldalú megállapodás alapján tavaly még valamivel több mint ezer amerikai katona tartózkodott két bázison Nigerben, de röviddel azután, hogy 

2023. július 26-án a hadsereg puccsot hajtott végre, a hatalomra került tábornokok felmondták Niger katonai együttműködési megállapodásait a nyugati szövetségesekkel, az ország kilépett a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetségéből (ECOWAS), és szorosabbra fűzte kapcsolatait Oroszországgal

 - írja a Reuters.

A Lenta szerint a nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az orosz katonák nem keverednek az amerikaiakkal, egy külön hangárt használnak a 101-es légibázison, amely a Diori Hamani nemzetközi repülőtér mellett van, a főváros közelében. "(A helyzet) nem ideális, de rövid távon kezelhető" - mondta a tisztségviselő. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter honolului sajtótájékoztatóján azt mondta, nem okoz jelentősebb problémát az orosz és az amerikai katonák együttes jelenléte a bázison. Mint mondta: az oroszok egy másik épületegyüttesben vannak, nincs kapcsolatuk az amerikaiakkal és nem férnek hozzá a felszerelésükhöz.   

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei számos afrikai országból voltak már kénytelenek kivonulni, miután ezekben katonai puccsok következtében olyan csoportok kerültek hatalomra, amelyek igyekeznek eltávolodni a nyugati hatalmaktól. 

Csádból már távoztak is az amerikai csapatok, míg Maliból és Burkina Fasóból francia erőket szólítottak fel távozásra. Oroszország ezzel párhuzamosan igyekszik erősíteni a kapcsolatokat az afrikai országokkal.

A CBS News, szerint az orosz jelenlét a támaszponton azért történt, mert Washington és Moszkva között továbbra is nagy a feszültség az ukrán hadseregnek nyújtott folyamatos amerikai támogatás miatt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!