Szükségállapot Németországban

Vágólapra másolva!
A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság közleménye szerint a 185 utast szállító Intercity-gyorsvonaton nem voltak komolyabb sérülések, amikor Schwäbisch Gmünd városában kisiklott, de a Stuttgart és München közötti fontos vasútvonalon jó ideig szünetelt a közlekedés. A németországi heves esőzéseknek és áradásoknak immár halálos áldozata is van, miután egy tűzoltó meghalt egy árvízi mentőakció során.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy tűzoltó Németországban egy árvízi mentőakció során, miután egy gumicsónakkal egy család mentésére indult három másik társával a bajorországi Pfaffenhofen városában szombaton késő este. 

A jármű felborult, a férfi holttestét vasárnap kora reggel találták meg, másik három kollégáját kimentették.

  • A Stuttgarttól délre fekvő Sváb-Alpok térsége, valamint 
  • Augsburg, 
  • Nürnberg, 
  • Bamberg és 
  • Regensburg környékét 

különösen veszélyeztették a vasárnapi záporok és zivatarok. Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el.

Gumicsónakkal menekítenek ki lakókat elárasztott otthonukból a Hesse tartománybeli Babenhausenben 2024. június 1-jén. A sok csapadékkal járó heves viharok jelentős fennakadásokat, és több helyütt árvizeket okoztak Dél-Németország egyes részein
Fotó: DPA

A német hadsereget is bevetették, mert a térségben megduzzadtak a folyók. Jelenleg mintegy 20 ezer ember segédkezik a természeti csapás következményeinek elhárításában. 

A német belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy háromezer embert evakuáltak,

és a Münchentől nyugatra fekvő Memmingenben kiürítettek egy börtönt, amelynek száz rabját a közeli intézményekben helyezték el.

A heves esőzések miatt több közúti baleset történt. Schwäbisch Gmünd városában egy Intercity-gyorsvonat siklott ki földcsuszamlás következtében szombat este. A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság közleménye szerint a 185 utast szállító szerelvényen nem voltak komolyabb sérülések, de 

a Stuttgart és München közötti fontos vasútvonalon a vonat vasárnapi elvontatásáig szünetelt a közlekedés.

A tájékoztatás szerint az első két vagon siklott ki a vágányról, de nem borultak fel. A DB egyben figyelmeztetett arra, hogy az időjárásra tekintettel hétfőn is fennakadásokra lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat (DWD) szerint a viharok középpontjában eddig Baden-Württemberg északi és Bajorország északi része volt, de vasárnap délutántól rendkívüli mennyiségű, akár 70 liter/négyzetméteres csapadék fenyeget órákon keresztül, amely fokozatosan dél felé, az Alpok pereméig terjed – írja az economx. 

A portál rámutat: a viharok jelenleg Kelet-Türingiát, Szászországot és Szász-Anhalt egyes részeit is sújtják, míg a DWD azt prognosztizálja, hogy hétfőtől a Dunától délre, a Fekete-erdőtől az Alpok lábán keresztül a Bajor-erdőig várhatók zivatarok, amelyek továbbra is súlyos időjárási viszonyokat idézhetnek elő.

Német kormányzati körök szerint Olaf Scholz kancellár hétfőn utazik a katasztrófa sújtotta területre.

A fenti videófelvételen is látható, hogy helikoptert kellett bevetni a bajorországi Fischach városban a lakosok kimenekítésére, mert a Schmutter folyó átszakította a gátját, és kiöntött - írja a Világgazdaság.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről