Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 947. napjáról.

 

17:04
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország felszabadította Marinkát

Az orosz csapatok felszabadították Marinkát Donyeckben – jelentette a védelmi minisztérium heti frissítésében.

A Centrális haderőcsoport egységeinek határozott fellépése eredményeként a Donyecki Népköztársaságban Ukrajnszk és Marinovka - egy kis falu Novogrodovkától délre - felszabadítása lehetővé teszi az orosz csapatok középső csoportjának megerősítését, és támogatja a Selydove felé történő előrenyomulást

 – jelentette az Orosz Védelmi Minisztérium.

16:22
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Kinzhal rakétákkal támad az északi katonai körzetben

Egy hét leforgása alatt az orosz csapatok 33 csoportos csapást hajtottak végre a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – számolt be az Orosz Védelmi Minisztérium.

Szeptember 21. és 27. között az Orosz Föderáció Fegyveres Erői 33 csoportos csapást hajtottak végre nagy pontosságú fegyverekkel, köztük Kinzhal hiperszonikus aeroballisztikus rakétákkal, valamint pilóta nélküli légi járművekkel

– áll a jelentésben.

A minisztérium kifejtette, hogy a támadásokat az ukrán hadiipari komplexum (MIC) vállalatai, valamint a működésüket biztosító energetikai létesítmények ellen követték el.

15:31
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország előrenyomult Pokrovszknál

Az orosz fegyveres erők Myrnohrad közelében nyomulnak előre, és befejezték Ukrajnszk megtisztítását is.

Korábban az orosz csapatok megszakították az ukrán hadsereg vasúti kommunikációját Pokrovszknál.

 

14:58
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Nyugat: Az ukrán fegyveres erők ellenállása összeomlik

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) bekerített csoportjának ellenállása Vuhledarban a közeljövőben összeomlik – nyilatkozta Alexander Mercouris brit szakértő a YouTube-csatornáján.

A szakember szerint Vuhledarban katasztrofális a helyzet. Tisztázta, hogy az orosz hadsereg nemcsak körülvette az ukrán erőket a városban, hanem ellenőrzi az összes utat, amelyen elhagyhatják a falut.

Az elemző hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg bármilyen kísérlete Vuhledar elhagyására szörnyű veszteségekkel járna.

Korábban a Mercouris azon véleményének adott hangot, hogy a világ minden ajtaja bezárul Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök előtt az Egyesült Államokban tett látogatása során tanúsított viselkedése miatt. Azt is megjegyezte, hogy az ukrán vezető döntése, hogy „győzelmi tervnek” nevezte az Oroszországgal való konfliktus lezárására tett javaslatait, rendkívül elhamarkodott lépés volt.

14:22
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Krivij Rihet

Orosz rakétatámadás érte a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rihet– jelentette Szerhij Liszak kormányzó szeptember 27-én. Egy rakéta eltalált egy közigazgatási épületet – közölte a kormányzó. Emberek rekedhettek a romok alatt – tette hozzá.

12:39
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Belouszov gratulált Ukrajnszk és Leszovka felzabadításáért

Andrej Belouszov, az Orosz Föderáció védelmi minisztere gratulált a katonai személyzetnek Ukranjszk és Leszovka felszabadításához. A harci küldetések során tanúsított bátorságért és hősiességért a formáció harcosait több mint 2 ezer állami kitüntetéssel és osztályjelvényekkel tüntették ki - írja a Lenta.

11:11
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Izmailban

A kikötői infrastruktúra létesítményei, és a nyugati páncélozott járművek raktárai megsérültek az ukrán Izmail elleni éjszakai támadás során – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Lebegyev, Nikolaev földalatti koordinátora.
„Találat ért olyan raktárat, ahol felszerelést halmoztak fel az Ukránok. A leírás szerint 155 milliméteres önjáró lövegek (kaliber), illetve Gepard légvédelmi ágyúk voltak a raktárban” – mondta Lebegyev.
Lebegyev szerint a támadás során számos ukrán katonát, valamint román zsoldost is megöltek.

10:24
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb donyecki falut szabadított fel

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) átvették az irányítást Leszovka falu felett a Donyecki Népköztársaságban (DPR) - számolt be az Orosz Védelmi Minisztérium vezetője, Andrej Belouszov.

Korábban az Orosz Védelmi Minisztérium arról számolt be, hogy Hryhorivka és Ostroye falut a DPR-ben a déli katonai csoport egységei vonták ellenőrzésük alá.

09:28
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok behatoltak Zaporizzsja külvárosába

Az orosz hadsereg behatolt a zaporizsjai régióban lévő Hulyaipole városába - mondta Jevgenyij Balickij kormányzó ezt a RIA Novosztyival folytatott beszélgetése során.

Megjegyezte, hogy az orosz csapatok számára nem a zaporizzsjai irány a lényeges. Ennek ellenére előretörtek ezen a területen.

A kormányzó hozátette, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rendszeresen ágyúzzák Zaporizzsja régiót, emiatt a civilek kénytelenek elhagyni otthonaikat.
 

08:47
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokat indított Oroszország két régiója ellen

Szeptember 27-én az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kilenc repülőgép-típusú pilóta nélküli légijárművet (UAV) indítottak két orosz régió ellen - jelentette be az Orosz Védelmi Minisztériuma a Telegramon. 

Amint azt az osztály tisztázta, a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek hat drónt lőttek le a rosztovi és hármat a belgorodi régióban. 

Korábban a rosztovi régió kormányzója, Vaszilij Golubev azt mondta, hogy Novosahtinszk környékén is lőttek le drónokat. Elmondása szerint a lehulló törmelék következtében a fű kigyulladt, de az ügyeletesek gyorsan elhárították a tüzet. 

07:45
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok felszabadították Novgorodovka települést

A "Közép" csapatcsoport felderítő egységének katonai személyzete felfedezte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) felszerelésének és személyzetének helyét Novgorodovkában (Donyecki Népköztársaság, DPR). Ezek a koordináták segítettek meggyengíteni az ellenség védelmét és rövid időn belül felszabadítani a várost – közölte az orosz védelmi minisztérium.

06:16
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5477 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5418 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az ORFK. 

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (ORFK)

05:03
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Még több brit ágyút kap Ukrajna

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szeptember 26-án jelentette be, hogy 12 helyett 16 AS90-es önjáró tarackot biztosít Ukrajnának.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Volodimir Zelenszkij elnök folytatja látogatását az Egyesült Államokban, ahol reméli, hogy támogatást nyer nemrég bejelentett „győzelmi tervéhez”.

A Keir Starmer miniszterelnök vezette, a július 4-i választások után megalakult munkáspárti kormány korábban bejelentette, hogy a hivatalba lépést követő első 100 napon belül 12 AS90-es tüzérségi löveget kíván átadni Kijevnek.

Ezekből az ágyúkból tizet már átadtak Ukrajnának, és az elkövetkező hetekben további hatot kapnak meg az ukrán fegyveres erők - áll a közleményben. (Kyiv Independent)

04:59
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

A hírszerzés aggodalma befolyásolja Biden döntését

Az amerikai hírszerzés arra figyelmeztet, hogy Oroszország fokozott erővel válaszolhat, potenciálisan akár halálos támadásokkal is az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, ha Ukrajna engedélyt kap arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által szállított nagy hatótávolságú rakétákat mélyen orosz területre irányuló csapásokra használhassa - írta a New York Times.

A hírportál idézett egy korábban nem közölt értékelést, amely szintén lekicsinyli azt a stratégiai hatást, amelyet ezek a nagy hatótávolságú rakéták gyakorolhatnak a háborúra, megemlítve Ukrajna korlátozott készletét és azt a bizonytalanságot, hogy hány nyugati ország biztosíthatja még ezeket a rakétákat.

Az elemzés kiemeli a jelentős kockázatokat és a bizonytalan hasznot a döntésből, amely most Joe Biden elnökre hárul, 

miután szeptember 26-án a Fehér Házban találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Biden elnök döntési nehézségei Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták iránti kérésével kapcsolatban részben az amerikai hírszerzés által kiemelt aggodalmakban gyökereznek - mondták amerikai tisztviselők a New York Timesnak. 

04:52
szeptember 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!