Gyilkos óriáscsigák lepték el Floridát

Vágólapra másolva!
Florida egyes részein egy halálos parazitát, a tüdőférget hordozó afrikai szárazföldi csigákra bukkantak két éve. Bizonyos területeken még mindig hatalmas a készültség, karantént rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Egy floridai város egyes részein még mindig fokozott készültségben vannak az emberek, két évvel azután, hogy patkányméretű gyilkos csigákat találtak a területen. Az afrikai szárazföldi csigák terjeszthetik azt a veszélyes tüdőférget, amely az embereknél agyhártyagyulladáshoz vezethet. Ennek a fajnak az egyedei 2022 óta támadják Floridát, ezért karantént rendeltek el bizonyos területeken - írja a The Daily Star.

Három területen továbbra is szigorú zárlat van, így Broward, Lee és Pasco megyékben.

Az afrikai szárazföldi óriáscsiga a világ egyik legkárosabb csigája, és legalább 500 különböző növényfajtát fogyaszt - írta a lap.

afrikai,óriás,csiga
A Lissachatina Fulica egy nagy szárazföldi csigafaj.
Fotó: AFP

A jelentésekben az áll, hogy az invazív csigák óriási pusztítást végezhetnek a helyi mezőgazdaságban és a természetes élőhelyeken, jelentős veszélyt jelentve a trópusi és szubtrópusi ökoszisztémákra. Az afrikai szárazföldi óriáscsigát már kétszer irtották Floridában: az első észlelés 1969-ben volt, legutóbb pedig 2021-ben.

Korábban írtunk róla, hogy a húsz centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít Európában, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az emberre. A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti.

Arról is beszámoltunk, hogy a nagyon agresszív, havonta 2-300 utódot előállító óriáscsigák lepik el Dél-Amerikát is. Az afrikai eredetű faj egyedei lelegelik a termést, ellepik a járdákat, csúszós réteget képeznek az autópályákon, de egy élősködőjük fertőzésének köszönhetően akár halálosak is lehetnek az emberekre. Furcsa jelenségre lettek figyelmesek lengyel kutatók is: az Európa-szerte előforduló óriásira nőtt csigák most már nem elégszenek meg a növényekkel, a földön fészkelő madarak fiókáit is megkóstolják, sokszor súlyos vagy halálos sérüléseket okozva.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!