Kamala Harris hallani sem akar Donald Trump béketervéről

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok alelnöke, demokrata elnökjelöltje „veszélyesnek és elfogadhatatlannak” nevezte az Ukrajna és Oroszország közötti háborút lezárni kívánó republikánus tervet, amelyről Donald Trump már számos alkalommal beszélt a kampánya alatt.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij a héten az Egyesült Államokba látogatott, hogy bemutathassa az úgynevezett "győzelmi tervét", mellyel meglátása szerint sikerként jöhet ki Ukrajna a konfliktusból. Joe Biden amerikai elnök után az alelnökkel is külön tárgyalt aki további támogatását biztosította az elnök felé. 

Harris a Fehér Házban panaszkodott, hogy az országában többen is próbálnak nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy fogadjon el egy olyan békeszerződést az oroszokkal, amellyel szerinte elveszítenék nemcsak a területeket, de a semlegességüket is.  

Ezek a javaslatok megegyeznek Putyin javaslataival, és tisztázzuk, ezek nem békejavaslatok

- mondta. Hozzátette, hogy ennek elfogadása veszélyes és elfogadhatatlan lenne.

Harris nem említette meg Donald Trumpot, aki szintén azt szorgalmazta, hogy mielőbbi tűzszünetet, majd béketárgyalást szorgalmaz az orosz-ukrán háború lezárása érdekében. 

Csütörtökön késő este aztán a republikánusok elnökjelöltje az újságíróknak bejelentette, hogy péntek reggel mégis fog találkozni az ukrán elnökkel a New York-i Trump Towerben. Döntése azért meglepő, mert korábban bírálta az ukrán elnököt amiért nem hajlandó leülni tárgyalni az orosz elnökkel. 

Sajtótájékoztatóján visszautasította Harris bírálatait, és ragaszkodott ahhoz, hogy 

csak véget akar vetni a „horror show-nak, ami folyik.

Hozzátette, hogy véget kell vetni a halálnak és a pusztításnak, és békére van szükség. 

Harris megjegyzései azután hangzottak el, hogy Zelenszkij találkozott Joe Bidennel a Fehér Házban, hogy bemutassa tervét, melyben többek között az szerepel, hogy amennyiben kap további amerikai segítséget, azzal véget vethet a háborúnak. A találkozójukat követően Biden megnyugtatta Zelenszkijt, hogy amíg ő az elnök, az USA egy 8 milliárd dolláros biztonsági és katonai támogatást fog biztosítani Ukrajna számára.

„Biden elnök eltökélt abban, hogy Ukrajnának megadja a győzelemhez szükséges támogatást

- állt a Fehér Ház közleményben.

A támogatás magában foglalja egy közepes hatótávolságú „siklóbombát”, az úgynevezett Joint Standoff Weapon-t (JSOW) is, amelyet F-16-os vadászgépekről lőnének ki. Úgy vélik, az lehetővé tenné az ukrán erők számára, hogy biztonságosabb távolságból tudjanak csapást mérni az orosz csapatokra és utánpótlási vonalakra. A csomag része még Patriot légvédelmi ütegeket és rakétákat, pilóta nélküli repülőeszközöket, valamint az ukrán védelmi ipari bázis megerősítését célzó intézkedéseket is - tette hozzá Biden. Emellett megígérte, hogy az Egyesült Államok kibővíti az F-16-os vadászpilóták kiképzését. Az Egyesült Királysággal szemben viszont arra nem fog engedélyt adni, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal célozzanak mg Oroszország belüli célpontokat. 

A Guardian brit lap úgy tudja, a Biden-kormányzat és az európai szövetségesek szkeptikusak voltak Zelenszkij győzelemre irányuló tervével kapcsolatban.

Nem vagyok lenyűgözve. Nincs benne sok újdonság

- mondta egy magas rangú tisztviselő a Wall Street Journalnak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!