Újabb megdöbbentő részletek a gyilkos csipogóbombákról

Vágólapra másolva!
A Moszad izraeli titkosszolgálat csempészhetett robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba, hónapokkal a keddi halálos áldozatokkal járó robbanások előtt, állítják magas rangú libanoni biztonsági források. A Hezbollah még az év elején rendelte meg a csipogókat, amiket a siíta terrorszervezet tagjai használnak az egymás közötti titkos kommunikációra.
Vágólapra másolva!

A Reuters libanoni forrása szerint a Moszad a készülékeket „gyártási szinten” módosította: egy olyan robbanóanyagot tartalmazó lapot helyezett el bennük, amely egy bizonyos kód hatására felrobban, azonban nagyon nehéz kimutatni, a szkennerek nem érzékelik. Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról. Az egyidejű akcióban több mint kétezren megsérültek, kilencen, köztük egy nyolc éves kislány, pedig meghaltak. A Hezbollah a támadásért egyértelműen Izraelt tette felelőssé.

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia világossá tette, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”. A Hezbollah azt is közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

Miért a csipogók?

Az ún. csipogók már korábban is ismertek és kedveltek voltak a szervezett bűnözés és a félkatonai szervezetek körében – mondta el a Magyar Nemzetnek Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

Ez egy kiskapu volt a mobilkommunikációs rendszereken belül de úgy tűnik ennek vége, mert egy olyan támadást láthattunk ami pont azt mutatta meg, hogy az elektronikus eszközök mindegyike akár sajátságos módon is de veszélyt hordozhat – mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Elvarrt magyar szál

Nemzetközi sajtóhírek szerint egy magyar cégnek is köze lehet a Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt eszközök gyártásához. A tajvani Gold Apollo licensztulajdonos cég szerdán közölte, hogy átengedték az AR–924 személyhívók gyártási jogát, azokat a budapesti BAC Consulting Kft. gyártotta és a megállapodásuk értelmében a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége. A magyar fél három éve partnere a tajvaninak, a BAC Consultung tulajdonos-ügyvezetője,

 Cristiana Bársony-Arcidiacono azt megerősítette, hogy szerződésben állnak az eszközt forgalmazó tajvani Gold Apollóval, azonban azt állította, ők nem gyártották, csak közvetítettek az eszközök kapcsán. A vállalkozásnak 2022-es alapítása óta egyetlen alkalmazottja van, így teljesen életszerűtlen, hogy bármilyen fegyver előállításában részt tudott volna venni.

Szakértők szerint a csipogókba való robbanóanyagok elhelyezése a végfelhasználóknak történő eladása előtt történhetett, azaz valahol az ellátási láncban történt a személyi hívók átszerelése. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebookon ismertette a kormány álláspontját:

A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon.

Hozzátette, a további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek.

Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent – írta az államtitkár.

Adóvevőket is felrobbantottak

A csipogók után adóvevők robbantak fel A libanoni egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy szerdán 20 ember halálát okozták a felrobbant walkie-talkie-k, és több mint 450 ember sebesült meg. A készülékek Libanon déli és keleti részének különböző pontjain és Bejrút déli peremkerületeiben robbantak fel.

Libanoni biztonsági források szerint a Hezbollah síita milícia - amelynek tagjai az akció célpontjai voltak - öt hónapja szerezte be a walkie-talkie-kat, nagyjából egy időben azokkal a személyhívókkal, amelyekből kedden robbant fel több ezer darab az országban.

A libanoni robbantások a jelek szerint valami nagyobb dolog előfutárai lehetnek Izrael és a Hezbollah között – mondta az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres.

Ezek az események megerősítik, hogy Libanonban komoly a drámai eszkaláció veszélye, és mindent meg kell tenni ennek az eszkalációnak az elkerülése érdekében

– fogalmazott.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!