Meg akarta ölni Trumpot, meghalna Ukrajnáért

Vágólapra másolva!
Többször volt már dolga a rendőrséggel az 58 éves, baloldali Ryan Wesley Routh-nak. Gyűlöli Trumpot, imádja Bident és Harrist. Trumpot mindkét idei elnökjelölti tévévita után meg akarták ölni.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, helyi idő szerint vasárnap délután egy férfi merényletet kísérelt meg Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen a volt amerikai elnök golfklubjánál, West Palm Beach-en. A titkosszolgálat időben felfedezte a merénylőt, aki fegyverét hátrahagyva elmenekült a helyszínről, de rövid időn belül elfogták és beazonosították.

Az elkövető a Hawaiin élő 58 éves Ryan Wesley Routh, akit azzal vádolnak, hogy vasárnap délután egy AK-47-est irányított Donald Trump volt elnök felé. Az észak-karolinai születésű férfi nem először került összetűzésbe a törvénnyel. Korábbi letartóztatásai listáján a kábítószer-birtoklástól kezdve a jogosítvány nélküli vezetésen át sok kisebb szabálysértés szerepel. 2002-ben három órára elbarikádozta magát a tetőfedő cége irodájában, miután egy közúti ellenőrzés alkalmával fegyverre tette a kezét, majd elmenekült a rendőrök elől.

Az állami és a szövetségi hatóságok többször is azzal vádolták, hogy nem fizette be időben az adóját. A bírósági jegyzőkönyvek szerint 2008-ban 32 000 dollár szövetségi adózálogjoggal kellett szembenéznie. 

Ryan Wesley Routh, Routh
Ryan Wesley Routh
Fotó: Facebook

Trumpot bírálta

Ryan Wesley Routh a Trump elleni júliusi merényletet követően azt üzente az X-en Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek, hogy látogassák meg a tüntetésen megsérült emberek, és Trumpot szidta. Egy áprilisi posztban Biden kampányát a demokratikus és szabad Amerika kampányának titulálta, míg szerinte Trump rabszolgává tenné az amerikaiakat.

Imádja Ukrajnát

2022-ben Routh több tucat posztban határozott támogatásáról biztosította Ukrajnát az X-en, mondván, hajlandó meghalni a harcban, és szerinte „porig kell égetni a Kremlt". 

Személyes Facebook-fiókját használta tavaly, hogy a külföldieket a háborúban való harcra bátorítsa. 2023 októberétől számos posztban afgán hadköteleseket próbált beléptetni az ukrán hadseregbe, magát az ukrán kormány összekötőjeként kiadva.

Az X közösségi oldalon terjedő poszt szerint 2022-ben szerepelt a magyarellenes ukrán neonáci erőszakszervezetet, az Azov-ezred propagandavideójában is. A videó hitelességét persze 100 százalékosan nem lehet ellenőrizni.

 

Mit tudunk eddig a merényletkísérletről?

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek; a nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint. Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszámleolvasóval találták meg - közölték. 

A Palm Beach megyei rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, a titkosszolgálat és az ügyészség közös tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK-47-es fajtájú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél. A Szövetségi Nyomozó Iroda illetékese arról számolt be, hogy a vizsgálatra minden erőforrást rendelkezésre bocsátanak, valamint további személyzetet küldtek a területre, és a lakosságtól információkat kért. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak. 

A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy a volt elnököt érintő "fenyegetettségi szint magas". 

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást. 

Mindkét idei elnökjelölti tévévita után meg akarták ölni

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelmet. Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer elkövettek egy merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooksnak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia, Donald Trump a fülén sérült meg, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egyik mesterlövésze lőtte le. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Dolnald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és azzal egy időben megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedéseket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!