Szükségállapotot hirdettek Észak-Izraelben

Vágólapra másolva!
Különleges állapotot vezettek be Észak-Izraelben Haifától a libanoni határig - jelentette be Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint fennáll annak a lehetősége, hogy Izrael területét hamarosan rakétatűz éri a Hezbollah részéről. Azok, akiknek lehetőségük van védett helyiségekben menedéket találni, elmehetnek tanulni és dolgozni (Izraelben a vasárnap munkanapnak számít). Ha az éjszaka folyamán bármilyen változás történik, az Izraeli Védelmi Erők Honi Front Szolgálata riasztja az északon élő lakosokat - tette hozzá Hagari. Emellett a Honi Front Szolgálat új utasításainak részeként 

a szabadban végzett tevékenységeket 30 fős létszámmal, az egy épületben tartózkodók maximális létszámát pedig 300 főre korlátozták. 

A feszültség Izrael északi határán élesen megnőtt, miután Libanonban két nap alatt sorozatos robbantások történtek - először a Hezbollah tagjai által használt személyhívók, másnap pedig walkie-talkie-k ellen. A hivatalos adatok szerint 37 ember meghalt, és mintegy háromezren megsebesültek, néhányan súlyosan. Izrael hivatalosan nem kommentálta a csipogós merényletet, de hallgatólagosan az izraeli hírszerzés elismeri, hogy ő állt a támadás mögött. Izraeli források "összetettnek és hosszadalmasnak" minősítették a műveletet, amelynek előkészítése állítólag 12 évig tartott. Haszan Naszrallah Hezbullah-vezér szeptember 19-i beszédében Izraelt tette felelőssé a merényletsorozatért, amely szerinte átlépett "minden vörös vonalat". 

Izrael csapatokat vezényelt az északi határra, és "a háború új szakaszát" jelentette be. Szeptember 20-án izraeli repülőgépek "célzott" csapást mértek Bejrútra, célba véve a Hezbullah parancsnokait. Másnap a csoport megerősítette 16 tagjának, köztük két magas rangú parancsnok halálát - írja a meduza.io

Szeptember elején arról írtunk, hogy tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.
A szervezők szerint országszerte 700 ezer ember vonult utcára, a tel-avivi megmozduláson pedig 550 ezer résztvevőt számláltak.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egyre több a terrortámadás Európában. A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óriási lökést adott a nyugat-európai alvósejteknek, és újjáélesztette a mozgalmat, amely addig mélyponton volt. 

Júniusban arról is írtunk, hogy egy palesztin újságíró túszként tartott fogva a Gázai övezetben fekvő Nuszeirát menekülttáborban három izraeli férfit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!