A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Értorna az egészségért, frissességért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Finn szaunakabin


Finnországban a szauna társadalmi események színhelye is. A családi ünnepek, baráti összejövetelek rendszeres programja a közös elvonulás a házi "szentélybe". Míg nálunk főként stresszoldónak használják, északon már fontos politikai döntéseket is hoztak a forró levegőben. Sőt, ez az alapvető szükséglet még a börtön rabjainak is jár.

- A szaunázás egyrészt pihenést, regenerációt serkentő eljárás, ugyanakkor a keringési szervrendszert nagyon erősen próbára tevő terhelés is. Közismert pozitívuma egyfajta "méregtelenítő" hatása - teszi még hozzá a szakember, aki azonban felhívja a figyelmet a szó helyes értelmezésére. Igaz, hogy a szaunázás jelentős mértékben fokozza a verejtékezést, és így bizonyos bomlástermékek távoznak szervezetünkből, mégsem szabad azt hinnünk, hogy mindenféle méreganyagokat kiizzadunk.

Dr. Osváth Péter szerint a szauna remek dolog, de csak abszolút egészséges emberek számára ajánlható. Ha keringési betegségben szenvedők használják, egészségkárosító lehet. A keringési szervrendszert ugyanis úgynevezett értornával terheli meg a szaunázás. Hidegben tágulnak az erek, a melegben pedig szűkülnek. Az érfalakra kifejtett hatása miatt tehát a vérnyomás ingadozása egyfajta tréningnek is nevezhető.

A meleghatás az izomzatot is ernyeszti, a rendszeres terhelésben, edzésekben megfáradt, fokozott tónusú izomzatot lazítja. A testet előtte elfárasztani nem feltétel, de fontos szabály, hogy utána erőteljes mozgásos terhelést nem szabad végezni. Egyrészt nem tudunk megfelelően teljesíteni, másrészt a fáradtság miatt a mozgáskoordináció romlik, ezért a sérülésveszély is fokozottan jelentkezik.

A szaunának azonban csak akkor van pihenést, regenerációt serkentő hatása, ha rendszeresen izzasztjuk magunkat. Ez nem többet, mint heti 1-2 alkalmat jelent. Ha az ember csak úgy ad hoc módon használja ki az éppen adódó lehetőséget, az kellemes élményt nyújthat ugyan, de ennél többet nem ad. Az említett pozitív hatások így nem fognak érvényesülni. Ezen ritka alkalmakkor ugyanis mindössze annyi történik, hogy nagy hőterheléssel találja szemben magát az ember. Esetleg szenvedni is fog, hiszen a hőmérsékletet fent kell tartani, és ez igencsak igénybe veszi a szervezetet. - Ez persze lehet egyfajta kellemes fáradtság is. Én is beülök néha, és nem érzem rosszul magam, de inkább elfárasztja a szervezetet, mint üdíti. Ha azonban rendszeres programmá tesszük, akkor nagyon frissítő hatású lehet - állítja a sportorvos.

Ha az elhatározás már megtörtént, többféle lehetőségünk adódik a megvalósításra. Az edzőtermekben, fürdőkben és szállodákban szinte elmaradhatatlan járulékos szolgáltatás a szauna. A legtöbb fitneszteremben a napijegy vagy bérlet árába a szauna használata is beletartozik, az Astoria Fitness Centerben (1052 Budapest, Károly krt. 4.) például egy alkalomért 1200 forintot kell fizetni. Ha csak a szaunát kívánjuk igénybe venni, az A & TSA Aerofit Fitness Clubban (1012 Budapest, Pálya u. 9.) 1000 forintért tehetjük meg. Fürdők esetében a frissítő forróság szintén a belépőjegy mellé jár, a Rudas Fürdőben ez 650 forintba, a Rácz Fürdőben 700 forintba kerül. A Hotel Héliában (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.) a jegyek 2700-4200 forint között mozognak, ezért a szauna mellett az uszoda, gőzfürdő és termálmedence, illetve az edzőterem használata is jár.

Néhány jó tanács:

- nyilvános szaunákban higiéniai okokból mindig vigyünk külön fürdőlepedőt magunkkal
- szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le és töröljük szárazra testünket, a szaunázást követően pedig fogyasszunk sok folyadékot
- az élénkítő, frissítő hatást citrom-, borsmenta-, eukaliptusz- és grapefruitolajakkal fokozhatjuk. A relaxációt és kikapcsolódást pedig a bergamott-, jázmin- és mandarinolajak segítik
- a szaunaolajakat előbb a felöntő kanálba csepegtessük, majd így öntsük a vízzel együtt a forró kövekre. A bőrre közvetlenül ne használjuk őket!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!