Napszemüveg-utalványt nyertek

Vágólapra másolva!
A nyári napsütésben sokat tehetünk szemünk épségéért, ha napvédő szemüveget viselünk. Fontos tudni, hogy csak a jó minőségű, garantáltan és ellenőrzötten UV-szűrő hatású lencsével készült szemüvegek védik a szemet. A csak a látható fényt kiszűrő sötét üvegek a pupilla tágítása révén inkább kárt okoznak, hiszen az UV sugarak akadálytalanabbul jutnak a szembe.
Vágólapra másolva!

A légkör ózontartalmának csökkenéséről az utóbbi években sokat olvashattunk. Az ózonréteg egyszázalékos csökkenése a szürkehályogos megbetegedések számát 0,6-1 százalékkal növeli, és az egyre fiatalabb életkorban szaporodó szürkehályogesetek összefüggnek a szemet érő megnövekedett ultraibolya sugárzással.

A láthatatlan fényt, mely a színkép ibolya tartományán túl található - vagyis annál rövidebb hullámhosszúságú -, ultraviola sugárzásnak nevezzük.
A hullámhossztól függően
- UVA (320-400 nm),
- UVB (320-290 nm) és
- UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel.

Napfényen kívül szoláriumban, hegesztés során, képernyők előtt ülve találkozhatunk velük leggyakrabban. A napsugárzás UV sugarai - főleg az UVC és az UVB egy része - elnyelődnek a légkör ózonrétegében, de az UVA is veszít erejéből.

Bizonyos határig a bőr pigmentsejtjei védelmet nyújtanak az UV sugarakkal szemben. Szemünknek azonban kevés védelem adatott meg. Az UVC sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli, az UVB sugárzás azonban már eléri a szaruhártyát, és itt el is nyelődik. A behatás mértékétől függően jelentkeznek szempanaszok: égés, szúrás, idegentest-érzés, könnyezés, fénykerülés lehet a következmény. Apró hámhiányok képződnek a szaruhártyán, melyek kb. 24 óra alatt gyógyulnak be. Az akut szaruhártya-, illetve kötőhártya-gyulladás szintén az UVB rovására írható.

Mint a legnagyobb hullámhosszúságú tartomány, az UVA sugárzás mélyebbre hatol a szembe. A szemlencséig jutva ismételten és tartósan fotokémiai változásokat okoz. Ezek következtében az életkor előrehaladtával szürkehályog keletkezik, amelynek megoldása csak műtéttel lehetséges.

A földlégkör ózonrétegének fokozatosan vékonyodása miatt egyre intenzívebben éri szemünket is az UV-sugárzás. Mivel a károsító hatás mértéke függ a behatás idejétől, vannak veszélyeztetettebb csoportok. Ők azok, akik foglalkozásuk (építőmunkások, földművesek, rendőrök, úszómesterek) vagy hobbijuk (sportoló, drukker, horgász) miatt többet tartózkodnak a szabadban. A gyerekek szeme fokozottabban fényáteresztő, ezért szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Bár az úgynevezett antioxidáns vitaminok (E-, C-) bizonyos természetes védelmet nyújtanak szemünknek, nem árt, ha megfelelő szemüveggel is védjük a napsütéses hónapokban.
Fényvédő szemüveg vásárlásakor mindig kérjük ki az optikus szakember véleményét, hallgassuk meg tanácsát, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk.

Napszemüvegben sokkal vonzóbbnak érezzük magunkat20010718napszemuvegben.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről