Az antioxidánsok típusai
Természetes antioxidánsok
Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben:
E-vitamin
forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek
C-vitamin
forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika
Cink
forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga)
Magnézium
forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék
Szelén
forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek
Mesterséges antioxidánsok
Az antioxidánsok laboratóriumban is előállíthatók. Az ilyen mesterséges antioxidánsok ma már nagy választékban megtalálhatók a gyógyszertárak polcain, és elsősorban táplálék-kiegészítőkként ill. diétás pótlékként alkalmazhatók. Az is előfordul, hogy már a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket. Kapható például szelénnel dúsított kenyér.
Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről, de sajnálatos módon ezek a kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a mesterséges és a természetes antioxidánsok felhasználása a szervezetben különböző módon történik. Annyit mindenesetre bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása biztonságos és rendkívül hasznos.