Vagdalt csirkemell angolosan
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 20 dkg borjúhús, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 2 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl étolaj, 80 dkg parajlevél, 2 dl tejszín, törött bors, szerecsendió, só.
A bőr és csont nélküli csirkemellet a borjúhússal együtt ledaráljuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk, majd a már egyszer ledarált hússal együtt, még egyszer ledaráljuk. A finomra megvágott petrezselymet kevés vajban lepirítjuk és hozzáadjuk a húsvagdalékhoz. Sóval ízesítjük, belekeverjük az egész tojásokat, és jól összegyúrjuk. Egyforma nagyságú pogácsákat formálunk, amelyeket kevés zsemlemorzsával meghintünk. Forró olajba téve a pogácsák mindkét oldalát pirosra sütjük. A megtisztított, megmosott parajlevelet sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd amikor jól lecsepegett, apróra összevágjuk. A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk az áttört parajt, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a tejszínt, és habverővel simára keverjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2070 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 1999
Román mitite
Hozzávalók: 20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús, 10 dkg vöröshagyma, 1/2 mokkáskanál, szódabikarbóna, 1 dl étolaj, Házi Arany Chilis fűszerkeverék, törött bors, cseresznyepaprika, só.
A sovány marhahúst, a kövérebb sertéshúst (lehetőleg dagadót) külön ledaráljuk, keverőedénybe tesszük. Sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a lereszelt, vagy nagyon apróra összevágott vöröshagymát. Végül belekeverjük a szódabikarbónát, és letakarva, a hűtőszekrénybe téve kb. egy órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérhessenek. Ezután vizes kézzel ujjnyi hengereket formálunk belőle, és roston, vagy kevés olajban szép pirosra sütjük.
Aki szereti a csípős ízt, a húshoz tehet ízlés szerinti apróra összemorzsolt cseresznyepaprikát, vagy Házi Arany Chilis Fűszerkeveréket is. Kiváló mellé a paradicsom, paprika, vagy a friss fejes káposztából készített káposztasaláta.
Elkészítési idő: 55 perc, plusz érlelés
Egy adag: 2230 kJ/530 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Balatonakali Merlot 2001
Francia húsgombócok
(Boulettes aux deux viandes)
Hozzávalók: 20 dkg sovány sertéshús (comb vagy lapocka), 30 dkg szárnyas mellhús, 10 dkg nyers szalonna, 8 vékony szelet füstölt szegy, 1 evőkanál aprított petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsemlyemorzsa, 1 db tojás, 1 dl húslé (kockából), 1/2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál édes-nemes paprika, 1 csomag zellerzöld, 2 evőkanál étolaj, KNORR Delikát Fasírt fűszerkeverék, bors.
Megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát, a fokhagymát. A húsokat a szalonnával együtt finomra daráljuk. Egy mélyebb edényben a zsemlemorzsát, húslét, tojást, koriandert, hagymát, fokhagymát, Delikát Fasírt fűszerkeveréket, és petrezselymet elkeverjük. Ízesítjük a sóval, fűszerezzük a borssal és paprikával. Homogén masszává dolgozzuk. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. Osszuk el a masszát nyolc részre, vízbe mártott kézzel készítsünk nyolc gombócot.
|
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2230 kJ/530 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Mőcsényi Kékfrankos 2000