A puliszka reneszánsza

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Puliszka alaprecept

Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 8 dkg vaj, só.

Vajas-mézes kukoricasüti málnavajjalhttp://www.extra.hu/webcuki/mezrec45.htmKukorica chipszhttp://www.externet.hu/webfazek/sorkorcs/u6.htmPrószahttp://www.extra.hu/webcuki/p017.htmlAranypuliszka parmezánnalhttp://www.knorr.hu/termekek/tovabbi_leveskockak.php3?receipt_id=244

A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk. Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzászórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjék. Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal szaggatjuk ki és vajjal meglocsolva tesszük az asztalra.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1999 kJ / 476 kcal


Juhtúrós puliszka

Hozzávalók: 32 dkg kukoricadara, 20 dkg juhtúró, 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 8 dl víz, só

Forrás: Magyar KonyhaA vizet feltesszük forrni, enyhén megsózzuk. Amikor forr, folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és nem túl keményre főzzük. Főzőmargarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és felváltva belerétegezzük a puliszkát és a túrót. Betesszük a sütőbe annyi időre, amíg a túró megolvad. Tejföllel tálaljuk. Adhatjuk ráütött tükörtojással is.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1530 kJ/366 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tolnai Zöldveltelini 2001


Pirított szalonnás puliszka

Forrás: Magyar KonyhaA készre főzött puliszkából nagyobb gombócot készítünk. Megtöltjük juhtúróval, és kissé meglapítjuk. Tepsiben mindkét oldalát pirosra sütjük, kakastaréjjal díszítve tálaljuk.

Puliszkagombóc

Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, 28 dkg kukoricaliszt, 3 db tojás, 10 dkg zsír, só.

A tejfölt összehabarjuk az átszitált kukoricaliszttel, ha simára kevertük, belehabarjuk a tojásokat és megsózzuk. Egy tiszta ruhaszalvétát fagyos zsírral jól megkenünk, beletesszük az elkészített anyagot és a szalvétát szorosan összekötözzük. Forrásban lévő sós vízbe tesszük és 45-50 percig főzzük. A szalvétát kibontva a tálra borítjuk, a tortához hasonlóan felszeleteljük. Paprikás ételek mellé kiváló köret.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1936 kJ / 461 kcal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!