Puliszka alaprecept
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 8 dkg vaj, só.
A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk. Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzászórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjék. Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal szaggatjuk ki és vajjal meglocsolva tesszük az asztalra.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1999 kJ / 476 kcal
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók: 32 dkg kukoricadara, 20 dkg juhtúró, 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 8 dl víz, só
A vizet feltesszük forrni, enyhén megsózzuk. Amikor forr, folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és nem túl keményre főzzük. Főzőmargarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és felváltva belerétegezzük a puliszkát és a túrót. Betesszük a sütőbe annyi időre, amíg a túró megolvad. Tejföllel tálaljuk. Adhatjuk ráütött tükörtojással is.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1530 kJ/366 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tolnai Zöldveltelini 2001
Pirított szalonnás puliszka
A készre főzött puliszkából nagyobb gombócot készítünk. Megtöltjük juhtúróval, és kissé meglapítjuk. Tepsiben mindkét oldalát pirosra sütjük, kakastaréjjal díszítve tálaljuk.
Puliszkagombóc
Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, 28 dkg kukoricaliszt, 3 db tojás, 10 dkg zsír, só.
A tejfölt összehabarjuk az átszitált kukoricaliszttel, ha simára kevertük, belehabarjuk a tojásokat és megsózzuk. Egy tiszta ruhaszalvétát fagyos zsírral jól megkenünk, beletesszük az elkészített anyagot és a szalvétát szorosan összekötözzük. Forrásban lévő sós vízbe tesszük és 45-50 percig főzzük. A szalvétát kibontva a tálra borítjuk, a tortához hasonlóan felszeleteljük. Paprikás ételek mellé kiváló köret.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1936 kJ / 461 kcal