A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kora nyár primadonnája

Vágólapra másolva!
Színe gyönyörű, íze savanykás, C-vitaminban gazdag, régebben szíverősítőként és torokgyulladás kezelésére is használták. Nyersen porcukrozva szoktuk fogyasztani, még finomabb, ha mozsárban mentát törünk össze cukorral, és ezt szórjuk a ribizli tetejére. Próbáld ki ribizlis receptjeinket!
Vágólapra másolva!

Esetenként riasztó lehet az, hogy hosszú ideig tart a ribizliszemeket eltávolítani a szárról, és a kezünk még piros is lesz, amit majd napokig nem lehet lemosni. Nagyon egyszerűen meg lehet oldani ezt a problémát: fogjuk egyik kezünkbe a ribizlifürtöt (esetleg gumikesztyűben), másik kezünkbe vegyünk egy villát, aminek ágai közé fűzzük a ribizli szárát, és így húzzuk le a szemeket.
Érdemes végiggondolni, milyen sokoldalú ez a gyümölcs. Készíthetünk belőle sok mindent.

Mártást húsokhoz: a ribizliszemeket összefőzzük vörösborral, friss gyömbérrel, kevés barnacukorral, és a végén keményítővel besűrítjük.

Ribizlibort: 1 liter ribizliléhez 1 kg cukor, 2 liter víz szükséges. Mindezt jól összekeverjük, üvegekbe töltjük, hagyjuk felforrni. Naponta rázzuk fel addig, míg abba nem hagyja a forrást. Megvárjuk, amíg leülepedik, és időről időre átfejtjük másik üvegbe addig, amíg tiszta nem lesz az ital. Ezek után minimum 2-3 hónapig érleljük, utána fogyaszthatjuk.

Ribizlis üdítőt: 1 kg ribizlihez 0,5 liter víz és ízlés szerint cukor szükségeltetik. Ezeket öntsük egybe, turmixoljuk össze, szűrjük, majd hűtsük le. Ízesíthetjük friss mentalevelekkel.


Ribizlis túrótorta

Hozzávalók: 1 db 26 cm átmérőjű peremes, barna tortakarika
a töltelékhez: 30 dkg piros ribizli, 7,5 dkg kristálycukor, 75 dkg tehéntúró, 30 dkg mascarpone sajt (vagy tejszínes krémsajt), 1,5 citrom, 25 dkg darált mák, 1 evőkanál rum, 8 lap fehér zselatin
a díszítéshez: kakaópor, gyalult csokoládé

Forrás: Magyar KonyhaA ribizlit leszemezzük, megmossuk, 5 dkg cukorral, és annyi vízzel, amennyi ellepi 3 percig forraljuk. Leszűrjük, kihűtjük.
A túrót a sajttal krémmé összedolgozzuk, elfelezzük. Az egyik felét a maradék cukorral, egy teáskanál reszelt citromhéjjal, ugyanennyi citromlével elkeverjük. A másik felét a mákkal, rummal és a ribizlivel enyhén elegyítjük (a ribizliből két evőkanállal tegyünk félre a díszítéshez).
6 lap zselatint beáztatunk, még csepegősen enyhe tűznél felolvasztjuk. 2-3 evőkanál mákos ribizlit a zselatin felével elkeverünk, majd hozzáadjuk és elkeverjük a maradék mákos masszával. A zselatin másik felét 2-3 evőkanál citromos masszával elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi citromos masszához.
A tortakarikát a tálaló tálra helyezzük, és körbefogjuk egy kapcsos tortaformával. Először a citromos krém 2/3-át kenjük a tortakarikára. Egy órát hűtjük. Utána a ribizlis masszát rákenjük a már megdermedt krémre, és legalább egy órára a mélyhűtőbe tesszük. A megmaradt 2 zselatinlapot a szokásos módon feloldjuk. A maradék citromos krémhez adjuk, összedolgozzuk, majd a ribizlikrém tetejére simítjuk. Jól kihűtjük.
Eltávolítjuk a kapcsos tortaformát. A torta oldalát kakaóporral, kés segítségével bekenjük. A tetejét a félretett ribizlivel és gyalult csokoládéval díszítjük.

Elkészítési idő: 70 perc (+ hűtés)
Egy adag: 1045 kJ/249 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Badacsonyi Zenit 2000

Ribizlikocsonya

Fél liter ribizliléhez tegyünk hozzá 50 dkg cukrot, keverjük össze, fél órát hagyjuk állni. Azután gyenge tűzön, folytonos keverés mellett nagyon lassan főzzük.
Ahogy sűrűsödni kezd, egy tányérra néhány cseppet teszünk próbának, ha bőrözni kezd, és kemény lesz, akkor van készen a kocsonyánk. Tetszőleges formájú és nagyságú edényekbe töltjük, ezekben másnapig a hűtőben állni hagyjuk.
Tányérra borítva tejszínnel sütemények vagy piskóta, keksz, netán chips mellé adhatjuk.
A kocsonya málnából és eperből is készíthető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!