Ha faszénen grillezünk, mindig várjuk meg, míg a szén parázslik! Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.
Ne tároljuk grillezésre szánt húsunkat mélyhűtőben. A kerti sütéshez friss húst használjunk. A mélyhűtőben romlik a hús minősége. A fagyasztott pulyka mell felengedve elveszti rugalmasságát, rosszul szeletelhető.
Pácoláskor a húsokat ne tegyük műanyag edénybe, mert bepállik. Használjunk inkább fém edényt.
A pácolt húst ne fedjük le légmentesen, mert akkor is bepállik.
A grillrácsot ne kenjünk be sütés előtt olajjal, mert ráég az olaj a rácsra!
Ha grillkészletet veszünk, figyeljünk arra, hogy a rács acélból legyen. Az acélrácsra nem ragad rá a hús.
Ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk, akkor megpárolódik, nem ég meg, a sütés is kényelmesebb, nem kell folyton fordigatni. Mikor megpuhult, vegyük le a fóliát, s kicsit süssük meg a húst.
A hús puhítására ne használjunk fűszersót! Könnyen elsózhatjuk vele.
Vigyázzunk arra, hogy a hússzeletek ne legyenek túl vastagok, mert akkor nem sülnek át! A pulykamellen például klopfolhatunk kicsit.
A kerti ebédből megmaradt roston sült húsokat vacsorára még elfogyaszthatjuk, ha parázs felett átmelegítjük.
A húsokat ne villával fordítsuk meg a rácson, mert ha megszúrjuk, elfolyik a leve, kiszárad. Inkább lapátkanállal nyúljunk alá.
A sütés hőfokát szabályozhatjuk a grillrács és a faszén távolságának változtatásával.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!