A főzéshez használt olaj egyhatodát földimogyoróból állítják elő.
Kutatások szerint a kilencvenes években folyamatosan csökken a zsiradékfogyasztás (az olajat és vajat is ideértve). 1996-ban például 5%-kal kevesebb volt, mint az előző évben.
A kilencvenes években az éttermekben a libamáj a legdivatosabb és a leggyakrabban ajánlott ételféleség (Foie gras). Kifejezetten a tömött liba mája, amely majdnem egészében zsírból áll.
Fél liter mandulaolaj nyeréséhez kb. 1000 szem mandula szükséges.
Tibetben a jakvajjal ízesített fekete tea a mindennapi kulináris örömök része.
A francia sütemények és a croissant (hajtogatott vajas tésztából az igazi) azért olyan finomak, mert a francia vajnak nagyon magas a zsírtartalma, és kevesebb vizet tartalmaz.
Az olívaolaj pályafutása nagyon régen kezdődött. Már Krisztus előtt 5000-ben sajtoltak.
Főzéshez használatos olajat készítenek napraforgóból, repcéből, kukoricacsírából, diófélékból, tökmagból. De sajtolnak olajat szőlőmagból, avokádóból és citrusfélék héjából is.
Az az olívaolaj kaphatja meg az "extra szűz" jelzőt, amelyet az első sajtolásra nyernek és alacsony a savtartalma. Az újabb sajtolások eredményeképpen kevésbé ízes és egyre savasabb olajat nyernek.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!