Felvidéki babos derelyeleves
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 20 dkg húsos derelye, 10 dkg csiperkegomba, 3 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 4 dl tejföl, fél dl étolaj, 1 evőkanál liszt, 1,5 liter húsleves (kockából), só, tárkonylevél.
Az előző nap beáztatott tarkababot megmossuk, majd feltesszük főni a húslevesben. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott és cikkekre vágott gombát, a felkarikázott virslit. A húsos derelyét külön kifőzzük, majd leszűrve melegen tartjuk. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a gombát, virslit és együtt tovább főzzük. Liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, lassú tűzön kiforraljuk. Ízesítjük vágott, friss tárkonylevéllel, kevés fehérborral. Tálalásnál a húsos derelyére merjük a forró levest, tejföllel díszítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2054 kJ/489 kcal
Ajánlott ital: Halasi rizling
Palócleves
Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 1,5 dl húsleves (kockából), 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg burgonya, 15 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 dkg édesnemes fűszerpaprika, babérlevél, köménymag, só, kevés olaj.
A bárányhúst kisebb kockákra vágjuk, alaposan megmossuk. Az előhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az áttört fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
Meghintjük a fűszerpaprikával és beletesszük a húst. Fedő alatt, lassú tűzön pörköljük. Néha kevés húslevest öntünk hozzá. Közben a megtisztított jól megmosott burgonyát szintén kockára, a zöldbabot kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a babot, és felengedjük a maradék húslevessel. Ízesítjük babérlevéllel, lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel dúsítjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: Homoki Tramini
Pikáns korhelyleves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár debreceni kolbász, fél füstölt sertéscsülök, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika, fél csokor kapor, köménymag, só.
A savanyú káposztát hideg vízben jól átmossuk, majd kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debreceni kolbászt, a füstölt csülköt, és a kockákra vágott kolozsvári szalonnát. Kevés sóval ízesítve puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, melyhez hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, köménymagot, az áttört fokhagymát, fűszerpaprikát, majd besűrítjük a levest. Lassú tűzön kiforraljuk. Tálalásnál a debrecenit felkarikázzuk, a csülköt kockákra vágjuk és rámerjük a forró levest. Tejföllel dúsítjuk, vágott friss kaporral hintjük meg.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1839 kJ/438 kcal
Ajánlott ital: Alföldi ezerjó
Ajánlat