Kakaóbab |
Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, nem véletlen, hogy a téli, borongós hónapokban sokkal nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, és elsősorban mi, nők.
Javíthatjuk az emésztési és kiválasztási funkciókat, a leromlott, lesoványodott állapotban lévő betegeket hizlalhatjuk segítségével, és a kimerültség, gyengeség ellen is nagyon hasznos.
Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a véralvadást.
Miből áll a csokoládé?
Minden esetben szükséges elkészítéséhez a kakaópor, kakaóvaj, valamint a cukor. Emellett használnak tejet, olajos magvakat (mandula, mogyoró, pisztácia), gabonaőrleményeket, aszalt gyümölcsöket stb.
A csokoládé mint élvezeti szer
Egy igazi csokoládérecept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt a csokoládé, adjunk hozzá egy deciliter sűrű tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés finomított cukrot. A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot. Öntsük kisebb csészékbe, és hűtsük be! |
Akkor korlátlanul fogyaszthatjuk?
Sajnos nem, mivel egy táblában, mely 10 dekás, 500 kcal energia található, így rendszeres fogyasztásával zsírpárnáinkat növelhetjük. Próbáljuk magunkat inkább arra szorítani, hogy hetente egyszer-kétszer fogyasszunk belőle, lehetőség szerint étkezések után, és ne helyette!
Tudta-e?
- Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, a sós ízeket csak kétéves korunk után kedveljük meg.
- Miért olyan finom az éttermekben a sült krumpli? Mivel kétszer sütik meg. Először közepesen meleg olajban sütik meg a belsejét, majd forró olajban, így a külseje szép piros, ropogós lesz, míg a belseje pépes.
- Mi a buláta? Csíráztatott búzából készült rágcsálnivaló. Magas a rost- és vitamintartalma, viszont alacsony az energiatartalma, így fogyókúrában remekül alkalmazható.
A csokiimádók figyelmébe ajánljuk a budapesti Csokoládémúzeumot, a témával foglalkozó Nagy Csokoládékönyvet és Juliette Binoche főszereplésével a mozifilmet!
Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő
Korábban
Éljen a csoki!
Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst tartalmaz, amely leköti a szervezetünkben található, a DNS-t károsító szabad gyököket
Édes, finom és egészséges - ez csak a csokoládé lehet
Az édességimádók bűntudat nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek