Konyhai felhasználása igazán sokoldalú, levesek, mártások, húsételek, tészták jellegadó fűszernövényeként különösen a tájkonyhákban és az erdélyi konyhában kapott főszerepet.
TermĂ©szetesen a legillatozĂłbb, a legtöbb illĂłolajat a frissen leszedett kapor tartalmazza, de konyhailag használatos a szárĂtott kapor is, amelyet száránál összekötve szellĹ‘s, száraz helyre tĂ©ve szárĂtanak, majd vastag szárát eltávolĂtva fĹ‘zik az Ă©telbe. A kapor tartĂłsĂtásának másik mĂłdja, hogy a frissen leszedett kaprot megmossuk, szárazra itatjuk, Ă©s öblös ĂĽvegbe helyezve rĂ©tegenkĂ©nt megsĂłzzuk. Felhasználáshoz a sĂłt lemossuk, kissĂ© kiáztatjuk - Ăgy kitűnĹ‘, majdnem a friss kaporhoz hasonlĂł Ă©rtĂ©kű fűszernövĂ©nyt nyerĂĽnk.
Erdélyi kapros káposztafőzelék
Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 5 cl étolaj, 12 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só
A savanyĂş káposztát annyi fĂĽstölt lĂ©be rakjuk fel fĹ‘ni, amennyi ellepi. SĂłval ĂzesĂtjĂĽk Ă©s beleteszĂĽnk egy kisebb fej megtisztĂtott vöröshagymát, amelyet az Ă©tel elkĂ©szĂĽltĂ©vel kiveszĂĽnk. Egy kisebb serpenyĹ‘ben kevĂ©s olajat hevĂtĂĽnk, beletesszĂĽk az aprĂł kockákra vágott kolozsvári szalonnát, Ă©s ĂĽvegesre pirĂtjuk. VĂ©gĂĽl a szalonnazsĂrban megfuttatjuk az aprĂłra összevágott kapor felĂ©t. Ezután belekeverjĂĽk a káposztába, majd fedĹ‘vel letakarva közepes tűzön pároljuk. Világos rántást kĂ©szĂtĂĽnk, amikor a káposzta roppanĂłs puhára fĹ‘tt, a rántással besűrĂtjĂĽk, majd hozzákeverjĂĽk a tejfölt. NĂ©hány percig forraljuk, ekkor belekeverjĂĽk az összevágott kapor másik felĂ©t is.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 40 perc
Egy adag: 1674 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Neszmélyi Sauvignon Blanc 2001
Kapros tejfölleves buggyantott tojással
Hozzávalók: 5 cl étolaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 4 db tojás, pirospaprika, só
Az olajat felhevĂtjĂĽk, hozzászĂłrjuk a lisztet, Ă©s világos rántást kĂ©szĂtĂĽnk. BelekeverjĂĽk az aprĂłra vágott vöröshagymát Ă©s az összevágott kapor felĂ©t. KissĂ© átpirĂtjuk, Ă©s azonnal felengedjĂĽk 1 liter hideg vĂzzel. HabverĹ‘vel elkeverjĂĽk, Ă©s felforraljuk. SĂłval, csipetnyi pirospaprikával ĂzesĂtjĂĽk. Amikor a leves felforrt, már csak mĂ©rsĂ©kelt tűzön fĹ‘zzĂĽk 15-20 percig, ekkor hozzáöntjĂĽk a simára kevert tejfölt. CitromlĂ©vel vagy ecettel enyhĂ©n savanykásra ĂzesĂtjĂĽk. Ezután mĂ©g 5 percig forraljuk. Ă“vatosan beleengedjĂĽk az egĂ©sz tojásokat, Ă©s mĂ©g 2,5-3 percig fĹ‘zzĂĽk, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissĂ© folyĂłs maradjon. ElkĂ©szĂĽltĂ©vel belekeverjĂĽk a megmaradt friss kaprot, Ă©s azonnal, forrĂłn tálaljuk.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 40 perc
Egy adag: 1406 kJ/336 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Sauvignon Blanc 2001
Kapros tök tejfölös tojással sütve
HozzávalĂłk: 2 kg spárgatök, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 csomĂł kapor, 1 kiskanál KNORR Delikát Ă©telĂzesĂtĹ‘
A zsenge, fiatal tököt megtisztĂtjuk, kettĂ©vágjuk, Ă©s a magházát eltávolĂtjuk. Ezután a tököt ujjnyi vastag hasábokra vágjuk. A Delikát Ă©telĂzesĂtĹ‘vel felforralt vĂzbe dobjuk, Ă©s kb. 1-2 percig fĹ‘zzĂĽk, majd leszűrjĂĽk. Egy mĂ©lyebb tepsit vagy tűzállĂł edĂ©nyt kivajazunk, Ă©s beleöntjĂĽk az elĹ‘fĹ‘zött tököt. A tejfölt a tojással Ă©s a fele reszelt sajttal jĂłl összekeverjĂĽk, megsĂłzzuk, Ă©s a tökre öntjĂĽk. MegszĂłrjuk a megmaradt sajttal, kevĂ©s olvasztott vajjal meglocsoljuk, Ă©s közĂ©pmeleg sĂĽtĹ‘be tĂ©ve 12-15 percig sĂĽtjĂĽk. Tálalás elĹ‘tt aprĂłra vágott, friss kaporral hintjĂĽk meg.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 45 perc
Egy adag: 1423 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dél-balatoni Tramini 2001
Kapros-joghurtos gombasaláta
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 cl ecet, 2 dl joghurt, 1 csomó kapor, 1 db citrom, őrölt fehér bors, só.
A gombát megtisztĂtjuk, megmossuk Ă©s vĂ©kony szeletekre vágjuk. GyengĂ©n sĂłs, ecetes vĂzben megfĹ‘zzĂĽk, majd fĹ‘zĹ‘vizĂ©ben kihűtjĂĽk. A joghurtot elkeverjĂĽk a finomra vágott kapor egyik felĂ©vel, sĂłval, Ĺ‘rölt fehĂ©r borssal. Szűrt citromlĂ©vel ĂzesĂtjĂĽk. Az elkĂ©szĂtett salátaöntetbe belekeverjĂĽk a leszűrt gombát, Ă©s jĂłl lehűtjĂĽk. Tálaláshoz megszĂłrjuk a kapor másik felĂ©vel.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 30 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Olaszrizling 2001
Kapros-gombás borjúfelsál vajas lúdgégetésztával
HozzávalĂłk: 60 dkg borjĂşfelsál, 5 cl Ă©tolaj, 5 dkg liszt, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 1 csomĂł kapor, 2 dl tejföl, 1 dl tejszĂn, 20 dkg lĂşdgĂ©getĂ©szta, 4 dkg vaj, KNORR Delikát Ă©telĂzesĂtĹ‘.
A borjĂşhĂşst nĂ©gy egyforma nagyságĂş szeletre vágjuk. EnyhĂ©n kiveregetjĂĽk, Ă©s megsĂłzzuk. Egy serpenyĹ‘ben olajat hevĂtĂĽnk, a lisztbe mártott hĂşsszeleteket ebben elĹ‘sĂĽtjĂĽk, majd az elĹ‘sĂĽtött szeleteket egy lábasba szedjĂĽk. A sĂĽtĂ©sbĹ‘l visszamaradt olajban finomra vágott vöröshagymát pirĂtunk, megszĂłrjuk pirospaprikával, Ă©s azonnal felengedjĂĽk egy kevĂ©s vĂzzel. Felforraljuk, Ă©s a hĂşsszeletekre öntjĂĽk. FedĹ‘vel letakarva, mindig csak kevĂ©s vizet aláöntve, rövid lĂ©ben pároljuk. BeletesszĂĽk a kockákra vágott zöldpaprikát, a kevĂ©s olajban megpirĂtott, kockákra vágott gombát Ă©s az aprĂłra vágott friss kaprot. Amikor a hĂşs fĂ©lig puha, hozzáadjuk a kockákra darabolt paradicsomot. VĂ©gĂĽl tejfölös habarással sűrĂtjĂĽk, amelyet szűrĹ‘n keresztĂĽl az Ă©telhez öntĂĽnk, majd a tejszĂnt is hozzáadva mĂ©g nĂ©hány percig gyenge tűzön forraljuk. A sĂłs vĂzben kifĹ‘zött lĂşdgĂ©getĂ©sztát leszűrjĂĽk, jĂłl lecsepegtetjĂĽk, Ă©s olvasztott vajra tĂ©ve jĂłl átforrĂłsĂtjuk.
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 55 perc
Egy adag: 1287 kJ/687 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2001
Ajánlat
Halas rétes kapros-paprikás mártásban
Kapros tökfőzelék
Kapros-túrós rétes
Kapros-túrós lepény
Kapros-sajtos spagetti
Pikáns cukkini saláta
Kapros tĂşrĂłs csusza