Hozzávalók: 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy kígyóuborka, 1 liter zöldségleves, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, fél citrom leve, fehér bors, 1 csomó kapor, só
Egy fazékba olvasszunk fel a vajat, fonnyasszunk meg benne a felaprított fokhagymát, vigyázzunk, ne égjen meg! Adjuk hozzá a meghámozott és kockára vágott kígyó uborkát. Pároljuk pár percig, majd fűszerezzük fehér borssal, kaporral, sóval. Engedjük fel zöldséglevessel, vagy vízzel és zöldségkockával.
Főzzük pár percig, majd vízzel elkevert liszttel habarjuk be. Adjunk hozzá tejfölt, jól forraljuk ki, és a végén ízesítsük citromlével.
Merülő mixerrel pürésítsük, majd hűtsük le. Tálaláskor friss összevágott kaporral hintsük meg.