Adventi kalács
Hozzávalók: 8 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 evőkanál kakaópor
Egy masnival átkötve, celofánba csomagolva kitűnő ajándék |
Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva, 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk.
Két egyforma cipót formálunk belőle, az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután a tésztacipókat jól átgyúrjuk, és hosszú rudat formázunk belőlük. A kakaós és sima rudat összefonjuk és koszorú alakban tesszük a kivajazott sütőlemezre, hagyjuk még tovább kelni.
Sütés előtt megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Megszórhatjuk díszítőcukorral is.
Elkészítési idő: 40-60 perc
Mézes-diós csók
Hozzávalók: 30 dkg finom liszt, 10 dkg vaj, 14 dkg méz, 1 db egész tojás, 2 db citrom, 3 cl rum, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg dióbél
Az átszitált lisztet összedolgozzuk a vajjal és a mézzel. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgákat, a darált diót, a reszelt citromhéjat és egy egész citrom kicsavart, átszűrt levét. Kevés rumot öntünk hozzá és rászórjuk a szódabikarbónát. Jól összegyúrjuk, ceruza vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik pogácsa közepébe egy fél dióbelet nyomunk. Világossárgára sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1967 kJ/470 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos 2000
Huszárcsók
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga, 10 dkg befőtt
Az anyagokat keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük. Kisebb, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és vajjal kikent sütőlemezre helyezzük egymástól megfelelő távolságra. Megkenjük tojássárgájával, és mindegyik golyócska közepébe egy-egy szem cseresznye- vagy meggybefőttet nyomunk. Nem erős hőfokú sütőbe tolva megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1464 kJ/350 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Furmint 2002