Szerelmes csibecombok
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1/2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, KNORR Delikát Ételízesítő, őrölt gyömbér, morzsolt majoránna
A megtisztított, alaposan megmosott csirkecombokat beszórjuk ételízesítővel, meghintjük őrölt gyömbérrel és morzsolt majoránnával. Előhevített sütőben ropogósra sütjük. Közben a finomra vágott vöröshagymát kevés vajon lepároljuk, ízesítjük a mustárral, szűrt citromlével, áttört fokhagymával. Tálalásnál a csirkecombokat bevonjuk a mártással. Párolt zöldségekkel és rizzsel körítjük.
Tipp: a mártásba kivikarikákat is tehetünk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1260 kJ/300 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2001 Eurobor Pincészet
Szívtipró báránytokány
Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 1 doboz morzsolt kukorica, 2 db paradicsom, 3 db piros színű paprika, 1 db zöld színű paprika, 2 dkg paradicsompüré, 1 kávéskanál erőspaprika-krém,
1 mokkáskanál chilipaprika, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl étolaj, 2 dkg liszt, só, őrölt köményű
A megmosott bárányhúst felkockázzuk, kevés előhevített olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az erőspaprika-krémet, meghintjük kevés liszttel, és rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, lassú tűzön pároljuk. Ízesítjük őrölt chilipaprikával, kevés sóval, őrölt köménnyel. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a morzsolt, leszűrt kukoricát, a kisebb kockákra vágott paprikákat, a paradicsompürét, majd együtt készre pároljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Pinot Noir 1999
Szerelmi vallomás
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 20 dkg zöldbab, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint erőspaprika-krém, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 liter húsleves (kockából), 1 dl étolaj
A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Együtt tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az erőspaprika-krémet, majd felöntjük a húslevessel. Ízesítjük őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és babérlevéllel. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, és a 3 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Együtt készre főzzük. Tálalásnál kikevert tejföllel dúsítjuk.
Tipp: szárnyashúsból is készíthető.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 2060 kJ/490 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Kékoportó 2000
Szív küldi szívnek
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 2 szál póréhagyma, 2 dl ketchup, 15 dkg parajlevél, 3 dl tejszín, 1 dl olaj, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 evőkanál KNORR Delikát ételízesítő, őrölt gyömbér, fehérbors
A parajleveleket nagyon alaposan megmossuk. A póréhagymáról leszedjük a külső, takaró leveleket. A pulykamellből nagy, nyitott szeleteket vágunk, melyeknek mindkét oldalát enyhén besózzuk, meghintjük őrölt gyömbérrel, fehérborssal. A parajlevelekkel betakarjuk, közepére tesszük a pórészárat. Kevés olajjal megkent alufóliába tekerjük. Ketchuppal, Delikát ételízesítővel ízesített húslevesben kipároljuk. A fóliát eltávolítjuk, a roládokat kissé rézsútosan felszeleteljük. A visszamaradt levet kevés tejszínnel mártás sűrűségűre beforraljuk. Tálaláskor bevonjuk vele a húst. Párolt zöldségekkel, sült burgonyaropogóssal körítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Soproni Kékfrankos Rosé 2001