Hozzávalók:
50 dkg humusz, 6 szem nagyobb méretű paradicsom, 1 doboz fehérbab konzerv, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, darált bors, fél fej lilahagyma, 1 evőkanál fehérbor ecet, só
Humuszhoz: 15 dkg száraz csicseriborsó, fél teáskanál őrölt római kömény, fél citrom leve, ízlés szerint chili paprika, 1 dl extra szűz olívaolaj, 2 szál újhagyma, só, darált bors
Elkészítése:
A csicseriborsót mossuk meg hideg vízben jól, majd tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje és hagyjuk állni legalább egy éjszakán keresztül.
Tegyük a beáztatott borsót egy szűrőedénybe, és folyó vízzel mossuk meg. Öntsük egy lábasba, engedjük fel vízzel, annyival hogy jól ellepje, majd tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, és lefedve főzzük körülbelül 35-40 percen keresztül, míg a borsószemek megpuhulnak. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és a levével együtt hagyjuk kissé kihűlni.
Egy kis serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a felszeletelt újhagymát, szórjuk rá az őrölt római köményt, és addig pároljuk, míg puha nem lesz.
Szűrjük le a megfőzött csicseriborsót, a főzőlevéből fogjunk fel egy edénybe. Tegyük a borsószemeket egy konyha gyorsvágó gépbe, daráljunk rá borsot, karikázzunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű chili paprikát, majd ízesítsük kevés sóval és a citromlével. Tegyük hozzá a megpárolt újhagymát, kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, pépesítsük pár percig, majd csorgassunk hozzá az olívaolajat és hígítsuk fel a borsó főzőlevével.