Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 20 dkg alma, 1 db narancs, 1 db citrom, 50 dkg befőző cukor (2:1 arányú)
Elkészítése:
Mossuk meg és hámozzuk meg a padlizsánt, majd szeleteljük fel. Tegyük egy nagy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.
Mossuk hideg vízben a narancsot és a citromot, majd hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt, majd tegyük egy nagyobb, vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Kézi mixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel.
Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője lehet sertésből és pulykából készített sülteknek, pástétomoknak.