Túlélés szakítás után

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Van, aki a szakítás után barátainak, ismerőseinek másról sem tud beszélni, csak hosszan taglalja a szakítás történetét, és gyűlölet hatja át minden szavát, amikor a másikról beszél. Ugyanakkor képtelen szabadulni azoktól a felejthetetlen közös élményektől, amelyeket hűtlen társával átélt. Egy irreális világba kerül, ahol nem érzékeli a valós történéseket, ahol másodlagossá válnak korábban fontos dolgok, és csak egy valami létezik: a csalódottság és a fájdalom. Mások viszont képtelenek megosztani bánatukat valakivel, és még inkább befelé fordulnak, átadva magukat a lelki gyötrelmek végtelen bugyrainak.

Egy biztos: az elhagyott emberekkel barátaik hosszú ideig nem tudnak mit kezdeni, s az is előfordul, hogy egy idő múlva az illető teljesen egyedül találja magát. Nem lehet elvárni egy másik embertől, hogy hosszú hónapokon át hallgassa a véget ért szerelmi történet végtelen taglalását.

Az egyetlen módszer: meg kell tanulnunk a szakítást, a válást tudatosan feldolgozni. Ebben nyújt segítséget John Gray, a párkapcsolatok pápájának könyve, melynek címe: A Mars és a Vénusz újrakezdi.
A szerelmi tudor szerint a férfiak esetében a válás könnyebb, hiszen ők leggyakrabban szinte azonnal új kapcsolatot kezdenek, hogy pótolják az életükben támadt űrt. A nők viszont önkéntelenül sündisznóállásba vonulnak, hogy védekezzenek egy esetleges újabb lelki-érzelmi sérülés ellen. Az egyetlen kiút ebből a dilemmából, ha jól kigyászoljuk magunkat. Engedjük át magunkat a fájdalomnak, ne próbáljuk meg elterelni gondolatainkat a hűtlen társról, emlékezzünk mindarra, amit annyira szerettünk és értékeltünk benne. Anélkül, hogy tudatosodna bennünk, ez a "gyógyulási" folyamat kezdetét jelenti. Adjuk át magunkat maradéktalanul a régi szerelem emlékének, mert csak így fedezhetjük fel, hogy még mindig képesek vagyunk szeretni. Ez a felfedezés pedig a fényt jelzi az alagút végén. El kell fogadnunk, hogy ez a szerelem végérvényesen és visszahozhatatlanul véget ért. Ha ezt felfogja az értelem, a szív, az érzelmek is áthangolódnak. A legjobb, ha írunk egy búcsúlevelet, amelyben kiöntjük mindazt az érzelmet, ami felgyülemlett bennünk. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy átgondoljuk a történteket, és egyfajta mérleget csináljunk. Legyünk kíméletlenül őszinték magunkkal és a másikkal szemben. Az érzések őszinte feltárása és leírása segít a megbocsátásban, a feledésben, és megnyitja a szív kapuit egy új szerelem felé.


Ha otthagynak,

akkor is lábra kell állni, előbb vagy utóbb, mert az élet ezt követeli. Akkor is, ha viszonylag felkészülten ért a bejelentés, mert hónapok óta sokasodtak a fenyegető előjelek, és akkor is, ha derült égből villámcsapásként sújtott le. Doris Wolf német pszichoterapeuta könyve is ahhoz nyújt segítséget, hogyan birkózzunk meg a szakítással vagy a válással kapcsolatban felmerülő problémákkal.

Mindenki, aki már átélt hasonló tragédiát, ismeri a nehezen fékezhető érzéseket, amelyek ilyenkor feltörnek az emberben. A bűntudatét, a magára maradottságét, a félelemét. A partner vagy a saját maga iránt érzett haragét, gyűlöletét. És az elkerülhetetlen - sokszor depressziós hangulatot tükröző - testi reakciókat: a fejfájást, az étvágytalanságot (vagy éppenséggel a kényszeres nassolást), a megemelkedett vérnyomást, az alvászavarokat, a fokozott izzadás tünetét, a gyomorfájdalmakat stb.
Hiszen a veszteség nemcsak egy személyre vonatkozik, annak pozitív és negatív tulajdonságait is beleértve. Elveszítik az eltaszítottak a közösen kialakított szokásokat is, a saját bensőséges hagyományokat, az együtt kigondolt jövő lehetőségét, elveszítik ideiglenesen a partner és a szerető szerepkörét, a nyilvánosság előtt párban való megjelenés státuszát, gyakran a gyerekekkel való szoros kapcsolatot, az otthont vagy az anyagi biztonságot is.

Szeretné megosztani valakivel gondjait? Tanácsot szeretne kérni? Szakértőnk készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, lelki gondjaival keresi fel őt e-mailben... részletek
autoszuggesztió

Az ilyen és hasonló autoszuggesztiós gyakorlatok mellett a pszichoterapeuta rendszerezve sorakoztatja fel azokat a kérdéscsoportokat is, melyeket az őszinte megválaszolással nemcsak a krízis alapos elemzéséhez, hanem a tipikus hibák jövőbeni elkerüléséhez is felhasználhatnak az érintettek.
Ilyen kérdések:
- Elfogadtam a partneremet olyannak, amilyen?
- Voltak-e közös barátaink, hobbijaink, időtöltéseink?
- Maradéktalanul elégedett voltam-e azalatt, amíg a kapcsolatunk tartott?

A kilábalás módszerének fontos fázisai az újraorientálódás és az életre vonatkozó új koncepciók kialakítása. Ami persze nem választható el vonalzóval a felbomlott kapcsolat lezárásától - ide tartozik többek között a harag és a bosszútervek elhárítása, sőt, meg kell adni az esélyt a másik döntésének a megértésére, feldolgozására is. De - jórészt az autószuggesztiónak köszönhetően - el lehet jutni oda, amikor az ember már képesnek érzi magát arra, hogy teljes értékű életet éljen ezután is, sőt, hogy új partnert találjon magának.


Korábban

Szakíts, ha bírsz!

Elfáradt szerelem

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről