"Az afrodiziákum fogalma egy kicsit zavaros" - állítja Jon Bonné, az MSNBC újságírója. "Egyrészt azokat az ételeket soroljuk ide, amelyek valamiféle izgalmi állapotot előidéző biokémiai reakciót indítanak el a testben, másrészt azokat a finomságokat, melyek történelmi, vagy kulturális okok miatt kerültek be a vágykeltő ételek közé."
Miért is gondoljuk azt, hogy bizonyos ételek mindenképpen ott szerepeltek a legnagyobb hódítók, Casanova vagy Don Juan napi menüjén?
"Bizonyos ételeket már évszázadok óta vágykeltőnek tartunk, akár van ilyen hatásuk, akár nincs" - írja Bonné. "De olyan ételeket is afrodizikáumok közé sorolunk, amelyek drágák és különlegesek, és biztosan szerepelnek egy tökéletesen romantikus vacsora étlapján - előrevetítvén mindazt, ami (ideális esetben) a vacsorát követi.
Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyeknek a hatása bizonyított, ám csak fokozzák az afrodiziákumok körüli zavart: a csípős paprika fizikai hatásai például egyértelműek, mégis összehasonlíthatatlan egy falat chili vagy bogyiszlói paprika után a szánkban érzett forróság, egy ágyjelenet forróságával. És míg tudományos tény az, hogy az alkohol csökkenti a libidót, a pezsgőt mégis az egyik legkomolyabb vágykeltőnek tartják.
"Vannak tényleges, valós afrodiziákumok?" - teszi fel a kérdést Jon Bonné.
Bizarr vágykeltők |