A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Munkahely az otthonunkban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Otthoni munkahely esetén nem kell senkihez alkalmazkodni, mindent saját ízlésünk és preferenciánk szerint alakíthatunk ki, nyugodtan, békében, stresszmentesen dolgozhatunk.
Minden rajtunk múlik, végre nem úgy és olyan környezetben kell dolgozni, ahogy mások kitalálták. Válasszuk meg gondosan a dolgozószoba vagy -sarok stílusát, bútorait úgy, hogy számunkra kedves, megnyugtató, sőt inspiratív, bátorító legyen. A dédi múlt századi patinás bútoraitól a high-tech fémig és műanyagig rengeteg lehetőségünk van, azt válasszuk, ami a szívünkhöz - és otthonunk stílusához - közel áll.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGardenForrás: HomeGarden


Alakítsuk az otthoni irodát úgy, hogy valóban kényelmes legyen és elősegítse hatékonyságunkat. Ne legyen szűk, sötét vagy zajos helyen, vagy olyan nagy forgalmú hely közelében, amit a család többi tagja gyakran használ. Valószínűleg sokat fogunk itt időzni, ezért legyen ez a zug legalább olyan kellemes, mint a lakás többi része.

Lehetőségeinkhez mérten a célnak megfelelő hely lehet egy külön kis szoba, egy félreeső sarok vagy falrész, egy alkóv az előszobában, egy tetőtér-beépítés vagy akár egy kerti kunyhó. Ha a dolgozó egy másik helyiségből van leválasztva, feltétlenül szerezzünk be egy paravánt, vagy az asztalunkon legyen rengeteg fiók, hogy amikor vége a munkaidőnek, megfeledkezhessünk róla, ne kelljen a pihenés és kikapcsolódás édes órái alatt is a ránk váró papírhalmokat nézni.

És a nagy ötlet: a szekrénybe zárt dolgozószoba. Ezt a praktikusan helytakarékos, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő megoldást kislakásosoknak ajánljuk. A kiüresített szekrénybelsőbe csak egy asztallapnak való deszkát, esetleg még 1-2 polcot kell szerelni, ezeken elfér a számítógép, a lámpa, a klaviatúra és az iratok is. A szekrény hátlapját faliújságként használhatjuk. Amikor eljön a munka ideje, egyszerűen csak kinyitjuk a szekrényt, és ott az iroda. Ha pedig végeztünk, csak rácsukjuk az ajtót, és már el is feledkezhetünk róla.

Nagy előny, ha a dolgozót ablakhoz közel tudjuk elhelyezni. A természetes fénnyel nemcsak energiát spórolunk, de inspiratív is a napfény, pozitív hatással lesz a munkánkra. Természetesen mindenképpen szükség lesz mesterséges megvilágításra is. A fő fényforrást úgy helyezzük el, hogy ne vessen árnyékot a munkánkra. A jobbkezesek baloldalt, a balkezesek fordítva helyezzék el az asztali lámpát. Elkélhet még egy-két helyi megvilágítás is, esetleg egy felső fényforrás.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGardenForrás: HomeGarden


Szintén nagyon fontos, hogy bútoraink kényelmesek legyenek, hiszen elnyűtt, elgémberedett tagokkal nem esik jól a munka. Megfontolandó egy megfelelő tartást biztosító irodaszék beszerzése. Nagyon fontos a magasságok beállítása, hogy ne görnyedjünk. Rendkívül praktikus a többszintes íróasztal, hiszen a gépeléshez például alacsonyabb munkafelület szükséges. Ezért is, és nemcsak a helytakarékosság szempontjából előnyös az asztallap alatt kihúzható klaviatúratartóval ellátott íróasztal.

A számítógép-használatnak egyéb ergonómiai javallatai is vannak. Asztalunk legyen elég széles ahhoz, hogy a monitor és a billentyűzet elférjen velünk szemben, kímélendő a szemünket és a gerincünket, nyakcsigolyáinkat.

Soha ne felejtsük el: a rendetlenség árt a koncentrációnak: amint kint, úgy bent, tehát ha káosz körülöttünk, bennünk is az. Mindig legyen elég irattartó, fiók, tárolódoboz dolgaink megfelelő tárolására. Az átláthatóság és a rendszer érdekében kategóriák szerint tároljunk, és címkézzük fel mindegyik tárolót. A cetliknek és felfirkantásoknak rendszeresítsünk egy kis táblát, amire kitűzhetjük őket.

Ha mindez megvan, már csak egy pár kép, fénykép, dísztárgy hiányzik, no meg egy kis friss virág.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!