Az ausztrálok házikedvence az óriáscsótány

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Harmonet
A tenyérnyi nagyságú kedvenc tíz évig is elél

A legtöbben a csótánnyal kötnek barátságot. "Tagadhatatlan, hogy kissé furcsa háziállat a csótány, de a gyerekek játszhatnak vele sérülés nélkül, és az ellátása kevés időt igényel" - mondta John Olive, az egyik legnagyobb óriáscsótány-kereskedő Ausztráliában. "Ennyi előny mellett nem is értem, miért nem rajonganak érte még többen."

Persze a csótányrajongók nem elégszenek meg a konyhában éjszakánként fölbukkanó, undok kis szeméttúrókkal. Nekik a legnagyobb csótányfajok kellenek, az ausztráliai Queensland államban honos óriáscsótány vagy a rinocéroszcsótány. "Ezek valóban varázslatos teremtmények. Tiszták, nem csípnek, és semmi ijesztő nincs bennük, leszámítva, hogy őket is csótánynak hívják" - mondta a Reutersnek Sue Hasenpusch, egy másik csótánykereskedés, az Ausztrál Rovarfarm munkatársa.

A legkedveltebb faj a Macropanesthia Rhinoceros, tenyérnyi nagyságúra nő. Várható élettartama 10 év. Közepes méretű, szobahőmérsékletű terráriumban tartható, melynek alját 10-12 centiméter vastagon nedves talajjal kell kibélelni. Szárított eukaliptusz- vagy gumifa leveleivel táplálkozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!