Aerobik gyerekeknek: zenére mozogni jó

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sorba indulnak el a gyermek aerobik tanfolyamok, melyeknek tömeg- és szabadidősport jellege mellett fontos célja az egyre népszerűbb sportaerobik nevű versenysport folyamatos utánpótlásának biztosítása is. Sok iskolában is beiktatták már a délutáni sportfoglalkozások közé az aerobik órákat. Versenyzési lehetőséget a diákolimpiai versenysorozat, valamint a Magyar Aerobik Szövetség által rendezett versenyek biztosítanak. Természetesen az edzők és tanárok fiúkat is várnak óráikra, de talán nem meglepő, hogy a zenére végzett koreografált mozgás elsősorban a lányok körében hódít.

A gyermek aerobik órák mozgásanyagát úgy alakították ki, hogy az ne a felnőtt órák másolását jelentse, hanem a gyermekek anatómiai, élettani adottságaihoz, fejlettségéhez igazodjon. Az első lépcsőfok a mozgáskoordináció fejlesztése, a helyes testtartás és a harmonikus mozgás kialakítása, mely a későbbiekben megkönnyíti a különböző elemek és gyakorlatok pontos elsajátítását is. Ennek hatékony eszközei azok az egyszerűbb és bonyolultabb lépésvariációk, melyek különböző karmunkákkal kombinálva igencsak megtornáztatják a gyermekek agytekervényeit is. További fontos célok az izomerő, az izületi mozgékonyság (hajlékonyság) és az állóképesség fejlesztése. Ezt a különböző erősítő gyakorlatokon kívül a sportaerobikból ismert elemek (ülőtartások, fekvőtámasz-variációk, ugrások) elsajátítása is segíti.

Fontos tehát tudni, hogy a gyermek aerobik óráknak nem az erősítésről, az izomtömeg növeléséről kell szólniuk. Az aerobik a modern kor igényeihez igazodva kínál alternatívát a harmonikus, szép mozgás megtanulásához, a helyes testtartás kialakításához és az alakformáláshoz. Sok kislány a klasszikus balett vagy a ritmikus gimnasztika kipróbálása után választja az aerobikot, mert egyéniségéhez, temperamentumához ez áll közelebb.

Mint minden sportot, az aerobikot is ajánlatos minél fiatalabb korban elkezdeni, de mindenképpen előnyös lehet a klasszikus balett vagy ritmikus gimnasztika alapok megszerzése. Így a javasolt kezdési életkor 7-8 éves korra tehető. Valójában azonban a mozgásanyag differenciálhatósága miatt bármikor be lehet kapcsolódni a sportágba. Az aerobik egyik speciális típusa, a step aerobik például olyan lehetőség a mozogni vágyó gyermekeknek és fiataloknak, mely semmilyen előképzettséget és különleges képességet nem igényel, fokozatai az egyéni képességekhez igazodó ütemben sajátíthatók el és már a tanulás kezdetén sikerélményeket szerez. A sport a versenyezni nem kívánó résztvevőknek is kínál szereplési lehetőségeket, hiszen látványos sportbemutatók keretében mindenki megmutathatja tudását a kíváncsi rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek.

Aerobik tanfolyamok, foglalkozások szinte minden városban indulnak, a helyi testnevelő tanárok biztosan tudnak pontos helyeket javasolni. Néhány hely a fővárosban, ahol kifejezetten gyermekeknek is tartanak aerobik órákat:

- Budagyöngye Mozgásstúdió
(1026 Budapest, Hűvösvölgyi út 12., tel.: du. 15-19 óráig: 394-1477, vagy Marcsa Barbara: 06-30/966-6747)

- Aerokid Aerobik Klub
(Hermann Ottó Általános Iskola, 1137 Radnóti Miklós u. 35., Krichenbaumné Gombos Tímea, tel.: 06-20/9778-939)

Arany-Média

Ajánlat

Aerobic klubbok

Diáksport.hu

Korábban


Milyen testmozgást válasszunk egy kisiskolásnak?

Fitneszbajnoknő közelről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről