Papp Zoltán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az előadás a korszerű szülészet-nőgyógyászattal foglalkozik, ezen belül a magzati orvostudomány feladatát és lehetőségeit ismerteti. Az egészséges újszülött születése a legnagyobb öröm, ami egy házaspárt érhet, ez az öröm azonban nem mindenkinek adatik meg. A szülész-nőgyógyászok feladata, hogy mind az anya, mind a méhen belüli magzat egészségét a lehető legnagyobb mértékben megóvják. A korszerű orvostudomány számtalan eszközt ad a szülészorvosok kezébe ahhoz, hogy a méhen belüli magzat egészségi állapotát figyelni tudjuk, és szükség esetén beavatkozzunk.

I. A születés ünnep és veszélyhelyzet
A terhesség és szülés a világ egyes részein ma is halálos kockázatot jelent, különösen az anya számára. Magyarországon ma a terhesség 24. hetétől kezdve egyformán védik az anya és a magzat érdekeit, egészségét. A két érdek egyeztetése olykor nehéz feladat elé állítja a szülész-nőgyógyászt.

II. Veszélyhelyzetek szülés alatt
A szülés a magzat számára a terhesség legkritikusabb szakasza. A vajúdás alatt a magzati szervezet fokozott igénybevételnek van kitéve, amit többek között a magzati szívműködés folyamatos figyelésével lehet ellenőrizni. Szükség esetén nem szabad késlekedni a császármetszés elvégzésével, el kell azonban kerülni az elhamarkodott beavatkozásokat is.

III. Veszélyállapotok felismerése a terhesség utolsó harmadában
A méhlepény működési zavara már a szülést megelőző szakaszban is veszélyállapotot idézhet elő a magzat számára. Ha a magzatot tápláló méhlepény működése akadályozott, a magzat növekedési üteme lelassul, az oxigénellátás zavart szenved. A Doppler-elven működő ultrahangkészülék lehetővé teszi, hogy a magzat, illetve a lepény keringését vizsgáljuk, és korán kimutassuk a magzati sorvadást vagy oxigénhiányt, ami beavatkozást tesz szükségessé.

IV. Magzati genetikai diagnosztika
A terhesség középső harmadában lehetőség van a magzat bizonyos betegségeinek vagy rendellenességeinek a felismerésére. Vannak szűrővizsgálatok, melyeket minden várandós nőnek felajánlunk, és vannak olyan ún. diagnosztikus vizsgálatok, amikor a fokozott kockázat miatt igyekszünk egy adott betegség vagy rendellenesség jelenlétét kimutatni, illetve lehetőségét kizárni. Az ultrahangvizsgálaton kívül a kromoszómák és a gének analízisével tudunk a magzatról információkat szerezni.

V. Előébrény-diagnosztika
Az előébrény-diagnosztika során a szervezeten kívül megtermékenyült és osztódó előébrényből egy-két sejt káros következmények nélkül el lehet távolítani. Az előébrény beültetése előtt ezekből a sejtekből genetikai vizsgálat végezhető. Ezt követően csak azok az előébrények kerülnek beültetésre, amelyeknél igazolódik, hogy a születendő gyermek egészséges lesz. A módszer azoknak a házaspároknak jelenthet segítséget, akiknek a családjában genetikai eltérés mutatható ki.

elkezdem olvasni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről