Mozgalmi party Izlandért hétfő este

Vágólapra másolva!
A nemzetközi Saving Iceland mozgalom nevében rendeznek Budapesten is tiltakozással egybekötött ismeretjesztést és partyt az Izlandon építendő gleccsergátak és vízierőművek építése ellen. A hétfőn este hatkor kezdődő vetítések és előadások után dj-k veszik át a terepet a Szociál Klubban. Többek között a hazai "ősgoás" Wegha is pult mögé áll az izlandi  "ősvadon", a benne élő rénszarvasok, vagy éppen a fjordok és fókáinak védelmében.
Vágólapra másolva!

"Itt, Magyarországon is lehet tenni az izlandi gleccserek gátasítása ellen, egy olyan projekt ellen, mely megvalósulása veszélyeztetett fajok (rénszarvas, fóka, tőzegmoha, különböző madárfajok) élőhelyét semmisítené meg, s több tonnányi üvegházhatást okozó gázt engedne szabadjára" - állítják egy hétfőn, a Szociál klubban rendezendő tiltakozás szervezői.

A résztvevők itt is, akár a világ, a gleccsereken épülő, környezetet károsító vízerőművek ellen emelik föl szavukat. A gleccsergátak szerintük két multi és az izlandi kormány közötti titkos megállapodás értelmében épülnének.

A kiáltvány kilátásba helyez egy idei nyári környezetvédők szervezte "nemzetközi tüntetőtábort", hogy az emberek adhassanak hangot megbotránkozásuknak "a korrupció miatt, mely Izlandot a nehézipar, a szennyezés és a kiszipolyozás El Doradójává tenné".

"Ha eljössz, nemcsak aktivista-megmozdulásokon és kulturális eseményeken vehetsz részt, de egyedülálló lehetőséged nyílik a világ egyik legkülönösebb és leglenyűgözőbb tájának megismerésére is!" - jelzik a szervezők kiáltványukban, hogy összekötik a kellemest a hasznossal, és Izland bemutatása is célja programjuknak.

A hétfő este hatkor kezdődő vetítésekből és előadásokból az is kiderül, hogyan lehet csatlakozni nyáron az izlandi vadonban rendezendő tüntetőtáborhoz.

Fotó: Jóhann Ísberg

Tavaly is több százan utaztak el a világ sok tájáról a gleccserek közé, hogy demonstráljanak a környezetszennyezés ellen és az ottani vegetáció védelmében.

Fotó: Jóhann Ísberg

A vetítések végeztével egy party kerekedik a Közraktár épületében: a klub Végre péntek! partysorozatának rezidense, Wegha, illetve Balo, Pandemonium és D-Lay dj-znek. Természetesen az egész program ingyenes.

Peter Poppara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről