A magyar zenei újhullám

Vágólapra másolva!
Február 23. és 27. között hetedik alkalommal jelentkezik a Making New Waves fesztivál, ezúttal Making New Waves.HU néven. A névváltoztatás nem véletlen: a fesztivál ezentúl elsősorban magyar zeneszerzők műveit szeretné bemutatni úgy, hogy a program nagy része az alkalomra rendelt művekből álljon össze. A négy este alatt összesen tizenhárom kortárs zeneszerző műve szólal meg élőben, a programot délelőttönként kreatív műhelyek és különböző szakmai kurzusok egészítik ki.
Vágólapra másolva!

A koncertprogramban szereplő zeneszerzők rövid életrajzát szemlélve szinte azonnal feltűnik, hogy a fesztiválra meghívott művészek rettentően fiatalok, többségük húszas évei végén, azaz alkotói pályája kezdetén jár csak. Egyfajta ugródeszkaként is szolgált tehát a .HU-val kiegészített Making New Waves (melynek neve így mintha nehezen hozna döntést, hogy akkor most magyarul vagy angolul), azaz a Zeneakadémián frissen végzett zeneszerzők is bemutatkozási lehetőséghez jutnak. A rendezvény azonban korántsem gyakorlatlan, zsenge tehetségek első szárnypróbálgatásairól szól, hiszen a meghívott művészek közül a legtöbben számos külföldi fesztivál vendégeiként szerepeltek már, nevük nemcsak kortárs zenei berkekben, hanem a társművészetek rajongói körében is ismerősen csenghet.

A Making New Waves.HU új szándékai szerint a szakma és a közönség közelítése mellett egyfajta katalizátorként is közre kíván működni a hazai kortárs zenei életben: a fesztivál a külföldi gyakorlatnak megfelelően több zeneművet is rendelt: idén három kamaradarab, három ensemble darab és egy multimédiás kisopera készült kifejezetten a fesztiválra.

A zeneszerzők mellett a darabok előadói is kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen a hagyományos formációkon túl gyakran hoznak létre speciális projekteket, melyek során gyakran több művészeti ág is összekapcsolódik. Kiváló példa erre a február 25-én, pénteken fellépő holland de ereprijs orchestra: az együttes rendszerint olyan multimédiás művek előadásában vesz részt, melyek a zenét tánccal, vizuális alkotásokkal, filmmel és építészettel kombinálják. A fesztiválon ezúttal Vajda Gergely vezénylése mellett Dargay Marcell, Horváth Balázs és Vajda Gergely darabjait, valamint David Dramm, Martijn Padding és Hanna Kulenty műveit adják majd elő.

A csütörtökön színpadra lépő Trió Lingum fellépése szintén érdekesnek ígérkezik: a magyar együttes repertoárjában XII. századi zeneművektől kezdve egészen a kortárs, a trió számára komponált darabokig szinte minden szerepel. A fesztiválra például Esterházy Pál 1701-ben írt kantátái, a Harmonia Caelestis átiratával, illetve Gryllus Samu - akit a Hukkle, illetve a krétakörös A hideg gyermek zeneszerzőjeként is ismerhetünk -, Bolcsó Bálint és Futó Balázs külön erre az alkalomra írt műveivel készülnek.

Szombaton Szakács Ajtony Csaba gentle birth című multimédiás kisoperája lesz látható, melyben a videók és számítógépek mellett három énekes és kilenc táncos lép színpadra. A darab koreográfusa az a Gergye Krisztián, akit leginkább a Frenák Pál Társulat állandó vendégművészeként ismerhetünk.

Vajda Gergely


A fesztivál zárónapján, vasárnap a hétközbeni szakkurzusok produkcióit lehet majd megtekinteni, illetve meghallgatni. Bár az ehhez hasonló kreatív műhelymunka általában meglehetősen bizarr és kísérleti darabokat eredményez, ez alkalommal a progresszió mellett régi idők technikái is szerepet kapnak. A Franciaországban élő Tran Quanq Hai például azt mutatja majd be, hogy egy hét alatt milyen eredményt sikerült elérnie a hö-mi éneklés továbbadásában. Ez az egészen különleges technika két énekhang egyidejű megszólaltatását teszi lehetővé: egy gazdag spektrumú, a doromb hangszínére emlékeztető alaphangot és ennek egyik felharmonikusát. A levegőnyomás, az arcüreg alakjának és a nyelv helyzetének változtatásával különböző hangmagasságú felharmonikusok, így dallamok is képezhetőek az alaphang fölött, a többi pedig már csak a képzelet függvénye. De a szakkurzusoknál maradva: hasonlóan ígéretesnek tűnik a brit Duncan Chapman és Stewart Collinson audiovizuális műhelye, illetve a már említett de epeprijs orchestra zeneszerző műhelye is.

Making New Waves.HU, Trafó (IX., Liliom u. 41.), február 23-27. Fesztiválbérlet: 2000 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről